Choreograaf David Dawson wordt per 1 januari 2015 Associate Artist van Het Nationale Ballet. De benoeming is voor de periode 2015-2020. Dawson zal in de aankomende jaren exclusief voor Het Nationale Ballet een aantal nieuwe balletten creëren, waaronder meerdere grootschalige.

Het gezelschap gaat hiermee een intensieve samenwerking aan met Dawson, die internationaal geroemd wordt als een van de belangrijkste vernieuwers van het klassieke ballet. Dawson wordt toegevoegd aan het team van vaste choreografen Hans van Manen, Krzysztof Pastor en Ted Brandsen. Brandsen, tevens directeur van Het Nationale Ballet, zegt het belangrijk te vinden om ‘een topchoreograaf als David, die inspireert en innoveert, een huis te bieden en vaster aan ons gezelschap te verbinden.’

Dawson maakte in 1997 zijn eerste ballet bij het Amsterdamse gezelschap. Hierop volgden onder andere Timelapse/(Mnemosyne) in 2011, Day4 voor het programma Present/s in 2012 en Overture in 2013. Voor The Royal Ballet creëerde hij in 2013 de choreografie The Human Seasons.

Hij won verschillende grote dansprijzen. Zo werd hij onderscheiden met een Benois de la Danse Award voor The grey area (Het Nationale Ballet, 2002). In 2005 creëerde hij Reverence, op uitnodiging van het Marijinski Ballet, waarvoor de belangrijkste Russische theaterprijs de Golden Mask Award kreeg.

Ook ontving hij de Choo San Goh Award voor The Gentle Chapters (Het Nationale Ballet, 2006) en werd hij genomineerd voor de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie voor 00:00 en Overture (beide voor Het Nationale Ballet). Voor zijn creatie Faun(e) (English National Ballet) ontving hij nominaties voor Best Classical Choreographer (UK Critics’ Circle National Dance Award) en de Benois de la Danse Award.

De eerste nieuwe creatie die Dawson voor Het Nationale Ballet zal maken is te zien in juni 2015, als onderdeel van het programma Cool Britannia. Ook wordt in het programma Back to Bach van Het Nationale Ballet een van zijn eerste grote successen, A million kisses to my skin, na jaren opnieuw door het gezelschap uitgevoerd.

Foto David Dawson: Patrick Wamsganz