Marijn Rademaker (1981) wordt met ingang van 1 januari 2015 eerste solist bij Het Nationale Ballet. In februari zal de danser zijn debuut in het programma Jewels van George Balanchine maken.

De Nederlandse balletdanser is momenteel eerste solist bij het Duitse Stuttgarter Ballett. Rademaker zegt ‘ontzettend blij’ te zijn om na bijna 15 jaar Stuttgarter Ballett weer in Nederland te komen dansen. In 2011 was hij als gastsolist te zien in de rol van Prins Florimund in The Sleeping Beauty van Het Nationale Ballet. Ook danste hij als vaste gastsolist in Notenkraker & Muizenkoning en in de Gala-programma’s van het gezelschap.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, verheugt zich op de komst van de danser: ‘Hij is een indringende danser die het publiek in vervoering weet te brengen door een bijzondere combinatie van sublieme klassieke ballettechniek, een zeer grote intuïtieve muzikaliteit en een intens charisma. Het maakt van Marijn niet alleen een gedroomde balletprins maar ook een sublieme vertolker van het neoklassieke en moderne balletrepertoire van choreografen als Hans van Manen, George Balanchine en John Neumeier.’

Rademaker volgde een dansopleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam, aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en aan de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het Dansersfonds ’79 onderscheidde hem in 1999 met de Aanmoedigingsprijs en in 2012 met de Speciale Prijs. Ook won hij verschillende prijzen in Duitsland. In 2010 werd hij door het dansvakblad Dance Europe verkozen tot een van de ‘Outstanding Dancers’ van het seizoen 2009-2010.

Foto: Roman Novitzky