In een brief aan de Raad voor Cultuur vragen acht reflectieplatforms, waaronder Theaterkrant, aandacht voor de penibele situatie van websites en tijdschriften die reflecteren op kunst en cultuur. Ze roepen daarbij op om de reflectiefunctie te borgen bij de inrichting van het nieuwe cultuurbestel vanaf 2029.

‘In een samenleving die zichzelf serieus neemt, zijn reflectie en debat van essentieel belang’, schrijven Theaterkrant, Mister Motley, Metropolis M, De Reactor, Schokkend Nieuws, Archis/VOLUME, Hard//hoofd en Tubelight in een gezamenlijke brief aan de Raad voor Cultuur. ‘Maken, ideeontwikkeling, (theoretische) beschouwing en verbeelding zijn een ecosysteem. Het een houdt het ander in stand, het voedt elkaar.’

Door een gebrek aan structurele middelen wordt het voor de platforms echter steeds moeilijker om hun taak te vervullen. Ze kunnen niet voldoen aan de normen van de fair practice code voor hun medewerkers (veelal freelancers) en hebben weinig tot geen ruimte voor talentontwikkeling, begeleiding en intervisie. De combinatie van deze matige betaling en beperkte begeleiding maakt ook het vergroten van de diversiteit van de schrijverspoules buitengewoon uitdagend en redacteuren en uitgevers zijn veel tijd kwijt met het werven van projectgelden.

Tot 2013 werd reflectie nog als overheidstaak gezien. Enkele tijdschriften kregen structurele subsidie en de sectorinstituten hadden als opdracht om reflectie te faciliteren. De bezuinigingen van 2011/2013 maakten hieraan een einde. De klap werd versterkt door het verbod dat staatssecretaris Zijlstra de fondsen oplegde om tijdschriften te subsidiëren. Toen dat verbod door minister Bussemaker werd opgeheven, was het voor een aantal platforms te laat. Ook daarna is de financiële ondersteuning niet meer teruggebracht op het niveau van voor Zijlstra. Hoewel elk fonds eigen regels hanteert, is structurele ondersteuning van reflectieplatforms uitzonderlijk. Over het algemeen vallen wat genoemd wordt ‘reguliere activiteiten’ buiten de ondersteuning, terwijl die juist de basis vormen bij de verschillende platforms.

Theaterkrant wordt op dit moment in de lucht gehouden door advertenties, abonnementen en lidmaatschappen van instellingen uit de sector. Het Fonds Podiumkunsten geeft jaarlijks een bescheiden subsidie, maar heeft aangegeven die per 2025 te stoppen.

Foto: Dolly Brown – LIFE – a love letter to Merce Cunningham van Gandini Juggling