Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar gaat brieven publiceren die Wim Sonneveld en zijn levenspartner Friso Wiegersma elkaar tussen 1948 en 1958 stuurden. De briefwisseling schetst een beeld van hun relatie in een tijd dat homoseksualiteit nog een taboe was en van Sonnevelds verblijf in Hollywood. De bundeling verschijnt onder de titel Niemand dan wij op 28 juni, de honderdste geboortedag van de cabaretier, zanger en acteur.

De briefwisseling tussen Sonneveld (1917-1974) en Wiegersma (1925-2006) werd onlangs vrijwel integraal gevonden in de nalatenschap van Wiegersma. Samen met muziekjournalist Frank Jochemsen stelde Wiegersma’s latere echtgenoot Hans van der Woude een boek samen.

Wiegersma was een decor- en kostuumontwerper, vormgever, kunstschilder en tekstdichter. Hij schreef onder meer de tekst van Sonnevelds beroemdste lied ‘Het Dorp’. Naast brieven, zijn in het boek ook zeventien zogenaamde ‘friepels’ van Wiegersma opgenomen. Dit zijn kleine tekeningen waarbij hij zichzelf als klein en scheel mannetje en Sonneveld als ‘Krekel’ of ‘Wol’ voorstelde.

Interessant zijn de bewaarde luchtpostbrieven uit de tijd dat Sonneveld in Hollywood verbleef (tussen 1955 en 1958) en probeerde door te breken als acteur. Zo schreef hij over een rol die hij naast Fred Astaire te pakken kreeg: ‘Ik vond mezelf echt goed moet ik zeggen. Hoe bang ik ook was’. En over een vergeefse auditie voor een film met waarschijnlijk Robert Taylor in 1957: ‘Ik beantwoordde niet aan het type en leek vergeleken bij Taylor veel te jong en het was onaannemelijk dat alle vrouwen verliefd werden op Taylor en niet op mij.’

Foto: Wikimedia Commons