De Amsterdamse Academie voor Theater en Dans organiseert een symposium rond de unieke erfenis van mime in Nederland. Het Mime Futurity Symposium vindt plaats van 30 augustus tot en met 3 september op verschillende Amsterdamse locaties. Directe aanleiding is het verschijnen van het boek ‘Dutch Mime’ van Marijn de Langen. 

Op 2 september komt het boek Dutch Mime uit, waarvoor ATD’s postdoctoraal onderzoeker Marijn de Langen jarenlang onderzoek en archiefwerk verrichtte. ‘Mime is een manier van denken’, wordt vaak door mimespelers en makers gezegd. De Langen brengt in haar publicatie verscheidene historische gedachtesporen uit het Nederlands ‘mimedenken’ in kaart. Het boek verschijnt in een Engelse en een Nederlandse versie en wordt uitgegeven door Amsterdam University Press en DAS Publishing.

Ter viering van het afronden van het onderzoeksproject organiseren de Mime Opleiding en DAS Research het Mime Futurity Symposium, een onderzoeksweek met gesprekken, voorstellingen en workshops rondom de legacy en de toekomst van de mime in Nederland. Zo is er een programma rond mime en seksualiteit, rond mimetechnieken en over mimers die buiten het theater werken.

31 augustus wordt de ‘Dag van Zero’. Het idee van een nulpunt, een ‘neutraal’ uitgangspunt voor spelen en maken, is sinds de jaren zestig een sleutelbegrip in de Nederlandse mime. Hosts Ayrton Frank en Floor van Leeuwen willen stilstaan bij de kracht van het concept en de zwakte. Kunnen we ons laten inspireren door ideeën uit andere disciplines over (de onmogelijkheid van) ‘neutraliteit’? Wat als we naar nul kijken vanuit bijvoorbeeld een dekoloniaal, queer, niet-abelistisch en spiritueel perspectief?

De meest actuele info over het programma en de mogelijkheid tot aanmelden is terug te vinden op de website mimearchieven.nl. Ook de publicatie van De Langen is hier alvast te bestellen.

Foto: Spaar ze van mimecollectief Schwalbe, Stephan van Hesteren