Beeldend kunstenaar, acteur en film- en theaterregisseur Felix de Rooy krijgt een plek in de portrettengalerij van de Amsterdamse stadsschouwburg. Het is het derde portret dat The Need for Legacy aan de eregalerij toevoegt om ‘gezamenlijk recht te doen aan legacies die nu niet of te weinig zichtbaar en bekend zijn’. Het portret van De Rooy wordt gemaakt door de Surinaamse schilder Cliff San A Jong en op 10 september onthuld door de Amsterdamse wethouder van Kunst en Cultuur Touria Meliani.

The Need for Legacy is een stichting gevormd door een jonge generatie theatermakers van kleur die zich inspannen voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis. Met de nieuwe schilderijen hopen ze dat (toekomstige) theaterbezoekers zichzelf nog meer zullen herkennen in de wanden en de bühne van de Amsterdamse Stadsschouwburg. De stichting werkt daarvoor meerjarig samen met het Nederlands Theater Festival en Internationaal Theater Amsterdam. In 2021 realiseerden ze een schilderij van black theatre-pionier Rufus Collins en vorig jaar volgde het Doe-theater.

Met de keuze voor Felix de Rooy wil The Need for Legacy ‘een deel van de Nederlandse theatergeschiedenis laten zien, waar het streven naar een vrijelijk, inclusieve en fluïde benadering van theaterkunst voorop staat’. De Rooy (Curaçao, 1952) is zowel beeldend kunstenaar, acteur als film- en theaterregisseur en heft zo de Westerse fragmentatie van verschillende kunstvormen op. Thematisch onderzocht De Rooy ver zijn tijd vooruit nog steeds actuele onderwerpen, zoals de doorwerking van het koloniale verleden, alledaags racisme en de betekenis van Afro-Caribische en queeridentiteiten in de kunst.

Naast het winnen van vele filmprijzen, werd de kunstenaar in 2000 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2017 volgde de oeuvreprijs Black Achievement Award. Op dit moment is in het Stedelijk Museum zijn overzichtstentoonstelling Apocalypse te zien.

Het portret van De Rooy zal worden geschilderd door Cliff San A Jong (1948), wiens sterk (magisch) realistische oeuvre onder de Surinaamse School gerekend wordt en ook door het Stedelijk tentoongesteld werd.

Ook het komende Theaterjaarboek zal stilstaan bij de legacy van Felix de Rooy.

Foto: Casper Kofi