De organisatie van de Nederlandse Dansdagen heeft de nominaties voor de belangrijkste dansprijzen bekend gemaakt. The Black Piece van WArd/waRD, INSIDE OUT van Conny Janssen Danst en Thin Skin van het Nederlands Dans Theater zijn genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie. Andreas Kuck, Jorge Nozal en Menno van Gorp maken kans op de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie. Choreografen Arno Schuitemaker, Amos Ben-Tal en Loïc Perela zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

Andreas Kuck wordt genomineerd voor zijn rol in The Black Piece door WArd/waRD, Jorge Nozal voor zijn rol in Thin Skin van het Nederlands Dans Theater en Menno van Gorp voor zijn rol in Rise Up van Guilherme Miotto.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘een bijzondere en talentvolle choreograaf, die al een aantal in het oog springende choreografieën heeft gerealiseerd, maar nog geen structurele subsidie ontvangt’. De winnaar ontvangt twaalfduizend euro, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht. De programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen kiest elk jaar, op basis van voordrachten uit het Nederlandse dansveld, drie genomineerden. Eerdere winnaars waren Muhanad Rasheed (2010), Joeri Dubbe (2011), Alida Dors (2012), Giulio D’Anna (2013) en Cecilia Moisio (2014).

De VSCD Dansprijzen (de Zwanen) worden jaarlijks begin oktober uitgereikt in het kader van festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De trofee is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. De VSCD-dansjury 2015, tevens redactie van de Nederlandse Dansdagen, bestaat uit Anita van Dolen, Peggy Olislaegers, Fons Dejong, Hildegard Draaijer, Stella van Leeuwen, Nada Mounzer, Dave Schwab en Liesbeth Wildschut.

Foto The Black Piece: Quirine Reijman