Theatercollectief Illustere Figuren lanceert een prijs voor theaterchangementen. Vanaf dit theaterseizoen gaat het collectief theatertechnici nomineren voor hun ‘Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs’. ‘Een goed uitgevoerd changement kan grappig, mooi, indrukwekkend, overrompelend, ontregelend (en nog veel meer bijvoeglijke naamwoorden) zijn.’

‘We weten allemaal hoe belangrijk de theatertechniek is voor een voorstelling. Technici kunnen een voorstelling maken of breken’, laat Zen Roorda, lid van het collectief, weten. ‘Een goed uitgevoerd changement is dikwijls de spreekwoordelijke tape op de balletvloer. Daarom leek het ons goed om daarvoor een prijs in het leven te roepen, om al die mensen die zich gezien of ongezien bezighouden met het laten shinen van de mensen op het podium, zelf ook eens in het licht van de parren te zetten.’

Een changement komt in aanmerking als het uit een voorstelling komt die dit seizoen in première gaat. Het changement dient uitgevoerd te worden door een technicus, stagehand of trekkenwandmachinist, én moet zichtbaar zijn voor het publiek, dus pauze-changementen zijn uitgesloten.

De ‘Illustere Figuren Changement Van Het Jaar Prijs’ zal in september 2020 worden uitgereikt in Schouwburgcafé de Souffleur in Groningen, volgens collectieflid Joachim Rümke ‘de plek waar elke theatertechnicus zich thuis voelt’.

De jury bestaat uit leden van Illustere Figuren. De nominaties maken ze bekend via hun website en sociale media. Changementen tippen? Stuur een berichtje naar http://illusterefiguren.nl/contact/.

Foto: Schwalbe speelt een tijd – Stephan van Hesteren