Het Parktheater en het Muziekgebouw van Eindhoven annuleren al hun voorstellingen tot en met 16 maart vanwege het coronavirus. Ook het Tilt Festival in Tilburg gaat komende week niet door. Dat doen ze naar aanleiding van de persconferentie van Veiligheidsregio Brabant gisteren, waar werd opgeroepen om sociale contacten de komende zeven dagen zoveel mogelijk te beperken. De theaters proberen de geannuleerde voorstellingen te verplaatsten naar een latere datum.

Brabant is momenteel de provincie met de meeste coronabesmettingen van Nederland. Op de persconferentie gisterenmiddag riepen de burgemeesters van Tilburg, Den Bosch en Eindhoven op om sociale contacten de komende zeven dagen zoveel mogelijk te beperken. Organisatoren van evenementen met meer dan duizend deelnemers vroegen ze  ‘zeer terughoudend’ te zijn en de activiteiten eventueel ‘af te gelasten in het kader van het gezonde verstand’.

Het Parktheater, met een grote zaal van 944 stoelen, was niet tot afgelasting verplicht, maar wil met de sluiting zijn solidariteit met de regio tonen. ‘Met deze preventieve maatregel willen we graag meehelpen om het virus zo snel mogelijk in te dammen’, zegt marketingmedewerker Carla Evers. ‘Als we allemaal een weekje thuisblijven zal het aantal nieuwe besmettingen bekend worden en beperkt blijven vanwege het minimale contact met andere mensen.’ Volgens het theater wordt de beslissing ‘ontzettend gewaardeerd door het publiek’. ‘Op Facebook en via de telefoon ontvangen we vele positieve reacties.’

Het Tilt Festival, dat aanstaande zaterdag in Theater De Nieuwe Vorst zou plaatsvinden, laat op zijn website weten ook niet meer dan 1000 bezoekers te trekken, maar ‘hun verantwoordelijkheid te willen nemen’ en na alle maatregelen ‘de kwaliteit van zijn programma niet meer te kunnen waarborgen’.

Ook het STRP Festival in Eindhoven, dat begin april zou plaatsvinden, besloot gisteren alvast te annuleren. Het festival zal op een andere datum plaatsvinden; wanneer is nog niet duidelijk. Festival Cement (20 tot en met 28 maart) kreeg van de gemeente te horen dat er voor hen voorlopig geen reden is tot afgelasting, omdat het beleid nog te veranderlijk is om daar op dit moment al over te beslissen.

Andere theaters in Brabant, zoals Theater aan de Parade, Verkadefabriek, Natlab, Theaters Tilburg en het Chassé theater, blijven vooralsnog open.

Update (11/3): Op zaterdag 14 maart zal het aantal bezoekers met de drie geplande voorstellingen in het Chassé Theater boven de gestelde norm van 1.000 bezoekers zijn. Om die reden is er besloten om het concert van philharmonie zuidnederland daar toch te annuleren. De overige voorstellingen gaan vooralsnog door.

Update (11/3): Ook Theater de Lievenkamp en Cultuurpodium Groene Engel in Oss, Theater de Bussel in Oosterhout en Het Speelhuis in Helmond hebben inmiddels aangekondigd hun zalen tot en met 16 maart te sluiten.

Update (12/3):  Theater aan de Parade in Den Bosch verplaatst de voorstellingen van Najib Amhali naar juni. De Kring in Roosendaal verplaatst een voorstelling van Jon van Eerd (12 maart) en van Herman van Veen (13 maart) om te voorkomen dat die dagen meer dan 1000 personen in het theater aanwezig zijn. CC De Muzenval in Eersel, Theater De Hofnar in Valkenswaard, Pand P in Eindhoven, Markant in Uden, Schouwburg Cuijk en Podium Bloos in Breda gaan tijdelijk dicht. In België zijn alle voorstellingen in Gent, waaronder in NTGent, De Vooruit, Campo en Kopergietery, afgelast. Ook het Toneelhuis in Antwerpen en de KVS in Brussel sluiten de deuren.

Foto: Parktheater Eindhoven, Nico van der Linden