Het Nederlands Theater Festival 2020 kiest voor een ‘crossmediale opzet’. Van 3 tot en met 13 september zal het festival met een selectie van de beste voorstellingen van afgelopen seizoen zowel online als live te volgen en te bezoeken zijn. Eind juni wordt de Officiële Juryselectie – de beste voorstellingen volgens de Nederlands Toneeljury – bekendgemaakt waarna de kaartverkoop start.

In de crossmediale opzet zal ‘het essentiële live element steeds de boventoon voeren’ laat festivaldirecteur Jeffrey Meulman weten. Door de regelgeving rond het coronavirus, zal het aantal producties dat op het festival getoond kan worden dit jaar alleen minder groot dan voorgaande jaren zijn. De grotere producties die financieel onhaalbaar zijn in de 1,5 meter samenleving zal het festival niet programmeren. ‘The show must go on, maar niet tegen elke prijs.’

Het festival verwacht dat nog zo’n 15 producties in een alternatieve 1,5 meter opstelling ‘gewoon’ in de zaal te zien zullen zijn.  Ze worden samengesteld uit de officiële juryselectie, de selectie van de Wijkjury, de genomineerden voor de BNG Bank Theaterprijs, de Vlaamse selectie en de hoogtepunten uit het jeugdtheateraanbod van afgelopen seizoen.

De jaarlijkse Staat van het Theater zal uitgesproken worden op 3 september, met voorafgaand een uitgebreid programma voor professionals. Op de laatste dag van het festival maakt de Nederlandse Toneeljury op een alternatief gala de nominaties bekend van de acteursprijzen, over de periode mei 2019 tot maart 2020. De genomineerden dingen mee naar de prijzen die in 2021 daadwerkelijk zullen worden uitgereikt.

Foto: Anna van Kooij