Acht Nederlandse jeugdtheatergezelschappen zijn van 13 tot en met 22 september te zien op het internationale jeugdtheaterfestival Gavroche in Moskou, Rusland. Het festival staat dit jaar met een grotendeels Nederlandse programmering in het teken van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap spreekt tijdens de officiële opening van het festival. Op het programma staan: King/Polly & Morph (10+) van Maas, Moestuin van Compagnie Squeezz, De gebroeders Kist (4+) van Oorkaan, De storm (8+) van De Toneelmakerij en Rieks Swarte, De avonturen van Aardje Stapper (4+) van Unieke Zaken, Hands up (3+) van Lejo, Huis (8+) van Het Filiaal en Vincent van Gogh, a life in paintings (10+) van Muziektheater Frank Groothof.

Sjeng Scheijen, artistiek leider van het Nederland-Ruslandjaar 2013, verwacht dat het contrast tussen de hoog-individualistische aanpak van het Nederlandse theater en de kracht van de Russische traditie grote indruk bij het publiek zal achterlaten. Het is de eerste keer dat zoveel Nederlandse (jeugdtheater)gezelschappen als focus op een festival in Moskou te zien zijn. Festivalorganisator Marina Raikina zegt gevallen te zijn voor de roekeloosheid en tegelijkertijd hartelijkheid van het Nederlands jeugdtheater.

Festival Gavroche wordt mede ondersteund door de Nederlandse ambassade in Moskou, NLRF2013, Fonds Podiumkunsten en Promotie Podiumkunsten (Dutch Performing Arts). Behalve veel jeugdtheater zijn onder de noemer Dutch days bovendien verschillende Nederlandse muzikanten, films en een fototentoonstelling in Moskou te zien. Kijk voor een compleet overzicht op www.nlrf2013.nl.

(Huis – Het Filiaal, foto: Joris van Bennekom)