Stichting Moskou heeft haar naam officieel veranderd in L’Amour Toujours. Theatermaker Lilou Dekker wil met de naam van haar gezelschap geen nare gevoelens oproepen.

Na haar afstuderen in 2014 aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie richtte Lilou Dekker in januari 2016 Stichting Moskou op. De naam verwees naar het stuk dat ze op dat moment met haar voormalige klasgenoten speelde: Tsjechovs Drie Zusters, waarin de zussen naar de Russische hoofdstad verlangen.

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, voelt die naam voor Dekker opeens ‘heel raar en naar’. ‘Het roept geen theater, maar oorlog op.’ Vriendinnen adviseerde haar nog om de naam te veranderen in Stichting Kiev, maar Dekker wil liever helemaal niet met oorlog geassocieerd worden.

De nieuwe naam L’Amour Toujours verwijst naar het nummer van de Italiaanse dj Gigi D’Agostino, waar in de laatste voorstelling van Dekker op gedanst werd. ‘We zijn ook wel echt kinderen van de jaren ’90, waar Gigi D’Agostino een boegbeeld van is. Zijn muziek roept direct een nostalgisch gevoel bij ons op’, aldus Dekker. ‘Het is inmiddels het anthem van het gezelschap geworden, dat ook gedraaid wordt tijdens op- en afbouwen. Tegelijk is het natuurlijk ook een fijne tegenhanger voor Moskou.’

Foto: Samenkomst in positieve sfeer, Randa Peters.