Met de vijf uur durende voorstelling Genesis brengt het Nationale Toneel aankomend seizoen een bewerking van het eerste boek van Mozes. In een regie van Johan Doesburg naar een tekst van Sophie Kassies nemen tien acteurs het publiek mee door het hele gebouw van het Nationale Toneel. Een opmerkelijke productie in een lijst van twaalf nieuwe voorstellingen die het Nationale Toneel en NTjong in seizoen 2014-2015 in het theater en op locatie zal brengen.

Het Haagse gezelschap komt aankomend seizoen met vier nieuwe grotezaalvoorstellingen. Voor het eerst brengt het Nationale Toneel samen met NTjong een familievoorstelling voor de grote zaal. Noël Fischer regisseert Polleke, een bewerking die Jorieke Abbing van het gelijknamige kinderboek van Guus Kuijer schreef. Julie Van den Berghe (NTGent) regisseert Sofokles’ Elektra, de derde coproductie van het Nationale Toneel en NTGent. Johan Doesburg regisseert Design for living, een vertaling van de tekst van Noël Coward door Ilja Leonard Pfeiffer. Tenslotte regisseert artistiek leider Theu Boermans As you like it van Shakespeare. Ook zijn regie van Tsjechovs Drie zusters uit 2012 komt terug in de grote zaal.

Behalve Genesis maakt het gezelschap zeven nieuwe voorstellingen op locatie of voor de vlakke vloer. Theu Boermans regisseert Tasso, naar een tekst van Goethe en De theatermaker van Thomas Bernhard, met Mark Rietman in de hoofdrol. Stefan de Walle en Ariane Schluter spelen de voorstelling Vrijdag, een regie van Casper Vandeputte naar een tekst van Hugo Claus. Op jeugdtheatergebied brengt NTjong behalve Polleke de voorstelling Leo en Lena, een bewerking die Jibbe Willems schreef naar het toneelstuk van Georg Büchner, geregisseerd door artistiek leider van NTjong Noël Fischer. Casper Vandeputte gaat de festivalvoorstelling The summer of ’96 regisseren. Tenslotte maakt Hans van der Boom de muziektheaterbewerking van Shakespeares Othello. Bovendien maakt NTjong met Don Quichot denkt na een nieuwe voorstelling voor in de klas. De kleutervoorstelling Kamishibai voor kleuters gaat in reprise.

Genesis – Nationale Toneel, foto Barrie Hullegie