Stichting Nationaal Theaterfonds ontvangt een cheque van € 753.455,- van de VriendenLoterij. Bestuursvoorzitter Albert Verlinde en directeur Jort Vlam willen met het bedrag meer initiatieven ontwikkelen om mensen naar het theater te krijgen.

De deelnemers van de Vriendenloterij kunnen aangeven welk goed doel ze willen steunen. Daar is het Nationaal Theaterweekend er één van. ‘Dat hebben ze dus massaal gedaan’, zegt Vlam. ‘Eerdere jaren kregen we als stichting ongeveer een half miljoen euro. Daar rekenden we dit keer weer op. De verrassing was dus groot toen het ruim 750.000 euro bleek te zijn.’

Albert Verlinde laat weten het bijzonder te vinden dat ze dit bedrag hebben gekregen van de VriendenLoterij. ‘Als theaterman in hart en nieren weet ik als geen ander dat de cultuursector het de afgelopen jaren enorm moeilijk heeft gehad.’ Hij belooft dat het geld heel goed terecht zal komen.

Tijdens het Nationaal Theaterweekend kan men voor tien euro naar een willekeurige theatervoorstelling. Het ontvangen geldbedrag wordt geïnvesteerd in het weekend van volgend jaar. ‘Nu we meer hebben ontvangen dan gedacht, kunnen we nog meer initiatieven ontwikkelen om de theaterbranche een steuntje in de rug te geven. De sector kan het goed gebruiken,’ meldt Vlam.

Een nieuw initiatief is de Nationale KinderTheaterWeek in de herfstvakantie van dit jaar. ‘Er zijn in Nederland tussen de 200 en 300 duizend kinderen die nog nooit naar het theater zijn geweest en daar willen we met de komst van deze week verandering in brengen.’

Foto: Marco de Koning