Albert Verlinde heeft het Nationaal Theater Fonds opgericht, waarmee hij het culturele aanbod in de regio wil behouden en versterken. Het reizende gezelschap dreigt te verdwijnen nu de overheid zich steeds meer terugtrekt uit de culturele sector. Het fonds biedt aanvullende financiële garanties aan grootschalige toneel- en muziekproducties. 

Verlinde: ‘Met voorstellingen door heel Nederland reizen is erg kostbaar, dus kiezen gezelschappen en producenten er steeds vaker voor om alleen nog maar in de grote steden in de Randstad te gaan staan. Dat is doodzonde. Daarom zet ik samen met vakgenoten dit fonds op om de voorstellingen in de regio te behouden en te versterken. Mensen willen óók in hun eigen stad en provincie naar het theater.’

Het fonds stelt zich garant voor het allerlaatste gedeelte in de financiering van een voorstelling en is bedoeld als ondersteuning van de productie. ‘Het kan net dat laatste zetje zijn voor de theaterdirecteuren om de voorstelling te boeken. Vaak zie je dat gezelschappen en producenten in de onderhandelingen met de theaterdirecteuren geld te kort komen. Normaal gesproken gaat dan de voorstelling niet door. Met onze garantie kan het publiek wel blijven genieten in het theater,’ zegt Verlinde.

Het vermogen van het fonds wordt onder andere gevormd door donaties van particulieren en bedrijven. Er is geen startkapitaal beschikbaar, het fonds wordt enkel gevuld door donaties. Donateurs hebben extra belastingvoordeel doordat het fonds de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) heeft. Gezelschappen en producenten kunnen een beroep op het fonds doen indien de voorstelling grootschalig is en behoort tot de discipline opera, operette, concerten, musical, ballet, toneel of muziektheater waarbij minimaal acht personen op het toneel moeten staan (acteurs en/of orkestleden). Verder dienen de voorstellingen te reizen langs theaters in heel Nederland en al een financiële basis hebben door toegezegde garantiesommen van theaters. Aanvragen kunnen jaarlijks, voor de eerste voor 1 januari 2013, worden ingediend.

Meer informatie op www.nationaaltheaterfonds.nl.