Zeven medewerkers van Jeugdtheater Kwatta zijn per 1 juli opgestapt. Dat meldde dagblad de Gelderlander afgelopen zaterdag. Ze vertrekken na een arbeidsconflict met de artistieke leiding van het jeugdtheatergezelschap uit Nijmegen.

‘We hebben inderdaad een turbulente tijd achter de rug. Er is wrijving ontstaan tussen een aantal mensen’, bevestigt bestuurslid Teun Aalders. Over een aanleiding of oorzaak wil hij niet in detail treden. ‘Het is een zeer persoonlijke kwestie.’

Het bestuur heeft nog geprobeerd het tij te keren door een externe mediator aan te stellen. Die heeft een aantal weken gesprekken gevoerd met alle betrokkenen, maar een verdere samenwerking bleek voor zeven medewerkers toch niet mogelijk.

Afgelopen februari stelde het bestuur artistiek leider Josee Hussaarts nog tijdelijk op non-actief. De geplande reprise van de voorstelling Perenbomen bloeien wit in maart en april werd daardoor geannuleerd. Vorige maand mocht ze weer terugkomen. ‘Het bestuur zal geoordeeld hebben dat ze Hussaarts wel móest laten terugkeren. Want Hussaarts is het artistieke brein van Kwatta’, concludeert vertrokken interim zakelijk directeur Freek van Duijn in de Gelderlander.

Hussaarts startte in 2002 Theatergroep Kwatta en regisseerde er veel voorstellingen. Onder haar leiding won het gezelschap de afgelopen jaren belangrijke toneelprijzen, waaronder een Amerikaanse IPAY Victor-award in 2014 en in Nederland verschillende  Zilveren Krekels, waaronder dit jaar voor Jabber, waarmee de makers in augustus naar China reizen.

Bestuurslid Aalders zegt dat het bestuur ‘het volste vertrouwen’ in Hussaarts heeft. Naast de artistiek leider, werken bij Kwatta nu nog één administratief medewerker en een nieuw aangestelde zakelijk leider, Anne-Corine Schaaps. De acteurs die bij Kwatta spelen zijn freelancers.

Het opgestapte personeel was verantwoordelijk voor productie, techniek, publiciteit en educatie. Het gezelschap is momenteel hard op zoek naar vervanging. De verwachting van bestuurslid Aalders is ‘dat de basis er in september weer staat en dat het gezelschap dan gewoon verder kan gaan op de weg die het deze kunstenplanperiode was ingeslagen’.

Een van de vertrokken medewerkers werkte op freelance basis. Drie waren aan het eind van hun contractperiode, de anderen krijgen een transitievergoeding mee. Ze hebben met het bestuur een overeenkomst getekend dat ook zij inhoudelijk over de zaak niets naar buiten brengen.

Foto Kwatta Kweeste, Laura Luca