Acteur, regisseur, schrijver en trainer Bright Richards is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding dinsdag uit handen van burgemeester Sharon Dijksma tijdens de 20-jarige jubileumviering van zijn stichting New Dutch Connections in Utrecht. De gemeente roemde ‘zijn onuitputtelijke inzet, creatieve talent en scherp inzicht in de behoeften van nieuwkomers in Nederland’.

Richards is mede-oprichter en artistiek directeur/bestuurder van New Dutch Connections. De stichting ondersteunt nieuwkomers, ongeacht verblijfsstatus, bij het vinden van een hernieuwd perspectief, onder meer met workshops, ontmoetingen en theatervoorstellingen. Onder het leiderschap van Richards heeft de stichting een waardevol netwerk opgebouwd met bedrijven, fondsen en overheidsinstellingen, waaronder het Oranjefonds, VSB-fonds, K.F. Heinronds en de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND), wat volgens de gemeente Utrecht heeft bijgedragen aan het succes van de organisatie in het realiseren van hun missie.

Richards ontvluchtte zelf de oorlog in Liberia en kwam in 1991 naar Nederland. Hier volgde hij de Toneelacademie in Arnhem en speelde bij diverse theatergezelschappen. Hij schreef en regisseerde zijn eigen levensverhaal en die van twee anderen in de voorstelling As I Left My Father’s House.

Bright Richards ontving voor zijn verdiensten eerder al het Appeltje van Oranje en de Gieske-Strijbis Podiumprijs.

Foto: gemeente Utrecht