Kostuum- en decorontwerper Keso Dekker is benoemd tot Ridder in De Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de koninklijke onderscheiding gisteren van wethouder Marjolein Moorman, na afloop van de première van Kleines Requiem door Het Nationale Ballet. Voor deze choreografie van Hans van Manen ontwierp Dekker zowel het decor als de kostuums.

De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Dekker kreeg de titel ‘wegens zijn bijdrage aan de internationale reputatie van de Nederlandse dans’.

De Nederlandse theatervormgever en lichtontwerper gaf de voorbije 35 jaar ruim 600 dansproducties vorm in binnen- en buitenland. Naast vaste kostuum- en decorontwerper van Hans van Manen, was Dekker (IJsselmonde, 1946) vormgever voor meer meer dan vijftig choreografen waaronder Heinz Spoerli, Bianca van Dillen, Renato Zanella en Martin Schläpfer. Buiten de dans, werkte hij samen met toneelregisseurs als Annemarie Prins, Gerardjan Rijnders en Johan Simons.

In 2016 werd het jaarlijkse Balletgala van Stichting Dansersfonds ‘79 aan Dekker opgedragen.’Zijn handelsmerk is gedurfde eenvoud met contrasterend kleurgebruik en glanzend materiaal zoals rubber, nylon en plastic, én een nadruk op fysieke spanning’, schreef dansrecensent Annette Embrechts toen in de Volkskrant. Dekker maakte onder meer ‘de balletmaillot weer sexy door de lijn van het gespierde danserslijf in glimmend lycra te accentueren’.