Voormalig artistiek leider van NDT 2 Gerald Tibbs is gisteravond gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester van Den Haag, Saskia Bruines, reikte de onderscheiding uit voorafgaand aan de première van NDT 2’s eerste programma van dit seizoen, Significant Moments.

Tibbs begon in 1975 als danser bij het Nederlands Dans Theater (NDT). Hij werd geprezen om zijn expressie en technische virtuositeit en werkte samen met gerenommeerde choreografen zoals William Forsythe, Hans van Manen, Mats Ek en Jiří Kylián. Na zijn carrière als danser, werd Tibbs in 1990 artistiek leider van NDT 2, het juniorengezelschap van het Nederlands Dans Theater.

Als artistiek leider heeft Tibbs volgens het gezelschap ‘een bijzonder grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het gezelschap als één met een geheel eigen repertoire waarvoor zowel jonge als gevestigde makers van over de hele wereld creëren. Tibbs’ liefdevolle toewijding heeft NDT 2 doen groeien tot een volwaardig gezelschap; een uniek fenomeen in de danswereld’. Afgelopen zomer bereikte Tibbs de pensioensleeftijd en trad hij af als artistiek leider.

In 2015 ontving Tibbs ‘De Prijs van Verdienste‘ van Stichting Dansersfonds ’79.

Foto: Joris-Jan Bos