Donna Chittick is de nieuwe artistiek leider van BackBone. Ze volgt oprichter Alida Dors op, die sinds 2020 artistiek directeur is van Theater Rotterdam. ​Chittick gaat BackBone leiden samen met zakelijk leider Mara Liza de Bakker.

BackBone werd in 2012 opgericht door Alida Dors, om relevant werk te creëren met de waarden van hiphop als basis. Chittick en De Bakker nemen deze basishouding over en blijven volgens het gezelschap werken ‘vanuit de kernwaarden saamhorigheid, gelijkwaardigheid en ruimte voor ontwikkeling’. Daarbij wensen ze nadrukkelijk ruimte te geven aan autodidacten en hun professionele ontwikkeling.

Donna Chittick begon zelf als danser bij Solid Ground Movement, de hiphop-school die Alida Dors samen met Bryan Druiventak oprichtte. Daarna groeide ze bij BackBone door tot kerndanser en assistent-choreograaf. Haar werk kenmerkt zich door de intensiteit, oprechtheid van performance, groundedness in de choreografie, rauwheid en gedurfde verhalen. Vaak ontstaan voorstellingen vanuit herkenbare onderwerpen uit ons dagelijks en persoonlijk leven. ‘Met mijn voorstellingen wil ik dat het publiek zich in elkaars situatie kan verplaatsen, door begrip te tonen naar elkaar. Maar ook dat mensen zichzelf terugzien: al is de situatie net anders, het gevoel is hetzelfde.’

Foto: Selwyn de Wind