Actrice Joy Delima komt volgend seizoen in het vaste acteursensemble van Internationaal Theater Amsterdam. Ze studeerde afgelopen juni af aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem.

Regisseur en directeur Ivo van Hove noemt Delima ‘een bevlogen, charismatische en krachtige actrice’. Nog voor haar afstuderen kreeg ze voor haar rol in Onze Straat van Daria Bukvić bij Het Nationale Theater een nominatie voor een Colombina, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke ondersteunde rol.

Delima speelde in diverse voorstellingen bij Toneelgroep Oostpool, zoals Allemaal Mensen en Allemaal Mensen | UMUNTU, en toert al meerdere seizoenen met haar solovoorstelling Stamboom Monologen over het vinden van haar eigen identiteit. Dit seizoen speelt ze de vrouwelijke hoofdrol in Kasimir en Karoline bij Toneelschuur Producties, in regie van Nina Spijkers.

Joy Delima laat weten nog steeds niet te kunnen geloven dat ze zo vroeg na haar afstuderen mag toetreden tot het ITA-ensemble. ‘Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik me hier, te midden van zo’n steengoed ensemble, kan door ontwikkelen als actrice onder leiding van Ivo van Hove. Ik kijk ernaar uit om samen met hen verhalen te vertellen die ertoe doen en die van maatschappelijk belang zijn. Niet alleen in het theater, maar in onze samenleving.’

Naast het ITA, werken alleen nog Het Nationale Theater en het Noord Nederlands Toneel met een uitgebreid vast acteursensemble.

Foto: Minousch Remie