Afgelopen zaterdag stond acteur Fred Goessens voor de laatste keer op het toneel als lid van het ensemble van Internationaal Theater Amsterdam. Na het slotapplaus van de voorstelling Oedipus ontving hij, op initiatief van zijn collega’s, een erediploma uit handen van Aram Adriaanse van de Toneelacademie Maastricht.

Sinds de oprichting van het gezelschap als Toneelgroep Amsterdam was Goessens (Maastricht, 1953) vast aan de groep verbonden. In de afgelopen ruim 32 jaar speelde hij er tientallen voorstellingen, onder leiding van topregisseurs van Jan Ritsema tot Ivo van Hove. Zijn persoonlijke held was Gerardjan Rijnders, de regisseur die de acteur destijds ontdekte en naar Amsterdam had gehaald. In Rijnders bekendste voorstelling Liefhebber (1992) speelde Goessens de legendarische, stilzwijgende rol van de zoon die zichzelf vol zat te spuiten met heroïne. Negen jaar lang speelde hij de voorstelling over de hele wereld.

Zijn rol in het ensemble noemde Goessens in een interview met Wijbrand Schaap tien jaar geleden die van de ‘betrouwbare lobbes’ met ‘een hele sociale functie’. ‘Je moet ook met elkaar de winter door. En dan heb je mij nodig. Meestal als er ergens stront is, spring ik ertussen om het op te lossen.’

Goessens blijft de komende tijd, als gastacteur, te zien bij voorstellingen van het ITA-ensemble.

Foto: ITA