Als het aan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën ligt kunnen groepen jongeren straks zonder btw te betalen naar theater. Met deze maatregel wil hij de cultuursector een steuntje in de rug geven. Dit meldde het ANP op 13 december.

Weekers deed deze toezegging tijdens de bespreking van de belastingplannen voor volgend jaar in de Eerste Kamer. Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur had tijdens een debat over de cultuurbegroting in november gezegd bereid te zijn te onderzoeken of theater- en museumkaarten voor scholieren vrijgesteld zouden kunnen worden van btw-heffing. Hij legde het voorstel vervolgens aan Weekers voor. Die betoogde in dezelfde maand dat de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 19 procent op langere termijn zal leiden tot 4,3 procent minder bezoekers.

Door de btw-maatregel wordt het voor scholen gemakkelijker voor hun leerlingen een Cultuurkaart aan te schaffen. Eind november stemden alle partijen in de Tweede Kamer behalve de PVV voor een motie van Biskop en Van der Ham waarin zij opriepen medewerking te verlenen aan het plan van CJP om de Cultuurkaart als privaat initiatief voort te zetten, bijvoorbeeld door btw-vrijstelling te verlenen aan met de kaart ondernomen activiteiten.