Tijdens zijn persconferentie op 19 mei richtte premier Mark Rutte zich expliciet tot de jongeren in Nederland. Hoe zien zij de toekomst voor zich in de anderhalvemetersamenleving? HNTdeMotor en The Pack – de jongerenafdelingen van HNT en ITA – namen, samen met 22 jongerenafdelingen van gezelschappen in heel Nederland, die oproep ter harte. In zeven korte videocollages, waarvan vanmiddag een overkoepelende compilatie verschijnt, voeren de Nederlandse jongeren een vurig pleidooi voor de zonde. ‘Mark, kijk je mee?’

Het project is onderdeel van The Coronavirus Time Capsule, een door het Britse theatergezelschap Company Three opgetuigd project waarin jongeren over de hele wereld door middel van wekelijkse opdrachten collectief reflecteren op de wereld in coronacrisis. Eerder onderzochten ze onder meer onderwerpen als sociale distantie, de thuisschool en hoe je stoom afblaast in een wereld die geleid lijkt te zijn door beperkingen en restricties.

De Nederlandse jongeren grepen deze achtste editie – getiteld: ‘When this is over’ – aan om Rutte alvast een schot voor de boeg te geven: hoe geeft de jeugd hun toekomst vorm in tijden van corona en anderhalve meter afstand als norm? Hoe bewaar je eigenheid, autonomie en levenslust ondanks allerlei inperkingen en onzekerheid?

De jongeren nemen dagelijks een van de zeven hoofdzondes als uitgangspunt, en tonen hoe je een zonde kan omzetten naar iets positiefs. Gulzigheid? Je kan ook gulzig missen, gulzig mededogen voelen en gulzig dromen. Hoogmoed? Beter hoog moed, dan laag moed. Heb moed! En luiheid? In stilstand zit ook aandachtigheid besloten. Gun het jezelf af en toe niets te willen.

De videoclips zijn vaak tegelijkertijd poëtisch als lekker banaal. In de aflevering over lust worden metaforische bespiegelingen geplakt op zinnelijke, suggestieve beelden, van vingers die door opengesneden fruit glijden en een glas vol bruisende vloeistof.

Laten we niet teruggaan naar het oude normaal, waar een zonde zondig is. Of iets een zonde is, heb je namelijk zelf in de hand – lijken de jongeren met dit integere toekomstmanifest te willen uitdragen. Woede is geen zonde: het is goed om je boos te maken. De jongeren zijn geëngageerd: ja, ze maken zich zorgen om het klimaat, ja, ze winden zich op over onveiligheid op straat, om ongelijkheid in de wereld. En ja, black lives matter – de demonstraties die gedurende de week waarin ze deze video’s opnamen plaatsvonden gaan de jeugd aan het hart.

Het zou mooi zijn als Rutte in antwoord hierop met zijn kabinet ook eens een week lang elke dag in een korte videoclip op een andere zonde zou reflecteren. Kunnen politici iets leren van de veerkracht en de wilskracht van jongeren om een zonde om te denken tot iets waardevols? En kun je zo de crisis ook aangrijpen om duurzame veranderingen in gang te zetten?

Rutte?


Gezien: The Coronavirus Time Capsule: When this is over van HNTdeMotor, The Pack en andere jongerenafdelingen van toneelgezelschappen. Beeld: Herman van Bostelen.