Al bijna een jaar staan wereldwijd alle theaters vrijwel stil. Om daar aandacht aan te besteden wordt in meer dan 30 landen op zaterdag 13 maart om 20.00 uur de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn gespeeld. In Nederland spelen onder anderen Pierre Bokma, Theo Maassen en Pieter Derks de voorstelling.

Het initiatief komt van het Aurora Nova Theater in Berlijn. Het theater riep de internationale theaterwereld op om op zaterdag 13 maart aandacht te besteden aan een jaar zonder theater. In alle deelnemende landen zal de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour in de eigen tijdzone om 20.00 uur beginnen.

Wit Konijn Rood Konijn is in meer dan 25 talen vertaald en ook in Nederland al regelmatig opgevoerd. Het stuk werd door Soleimanpour geschreven terwijl hij in isolatie zat in het Iraanse leger. Hij schreef deze voorstelling zo, zodat het zonder regisseur en decor gespeeld kan worden. Elke keer door een andere acteur, die het script pas op het podium uit een verzegelde envelop haalt. Onvoorbereid spelen zij de eerste lezing, die gelijk ook de definitieve uitvoering is. De inhoud van het stuk wordt verder zoveel mogelijk geheim gehouden, maar het staat volgens Aurora symbool voor een situatie waarin het onmogelijk is om te kunnen spelen.

Op 13 maart wordt het stuk wereldwijd in meer dan 30 landen gespeeld, waaronder Guatemala, Duitsland, Engeland en ook Nederland met onder andere Pierre Bokma, Hadewych Minis, Theo Maassen, Huub van der Lubbe en Soumaya Ahouaoui.

In Nederland spelen onder anderen Huub van der Lubbe in het Zaantheater in Zaandam, Nhung Dam in het Parktheater in Hoorn, Pierre Bokma in Schouwburg Amstelveen, Theo Maassen in het Parktheater in Eindhoven en Pieter Derks in Stadsschouwburg Nijmegen de voorstelling. Omdat de theaters geen publiek mogen ontvangen, zullen ze worden uitgezonden via livestreams.

Foto: JW Kaldenbach