Nu de theaters in verband met de coronamaatregelen gesloten zijn, zoeken veel theatermakers en gezelschappen naar alternatieven voor het publiek. Er worden diverse speciale ad hoc projecten (zonder publiek) op touw gezet en registraties van voorstellingen online aangeboden. Hieronder een overzicht van de alternatieven tijdens de lockdown.

Dit bericht wordt aangevuld. Laatste update: 15 mei 2020.

Initiatieven van festivals:

21 april t/m 29 mei: Festival Gemaakt / Toneelacademie Maastricht
State of the (He)Arts is het online alternatief van Festival Gemaakt, georganiseerd door de afstuderende jonge makers van de Toneelacademie Maastricht. Van dinsdag 21 april tot 29 mei 2020 troosten, inspireren, verrassen en trakteren de afstuderende studenten hun online publiek vanuit hun (He)Arts. Volgen kan via Instagram en Facebook.

29 mei t/m 7 juni: Karavaan
Het reguliere programma van Karavaan 2020 in afgelast. Wel presenteert het festival de theatrale ‘drive through’-performance Brandstof. Meer informatie en kaartverkoop volgen begin mei.

4 t/m 28 juni: Holland Festival
Met een groot deel van de kunstenaars die in het festival zouden optreden en met diverse samenwerkingspartners worden alternatieve manieren gezocht om toch een deel van het programma te kunnen tonen. Met onder meer streamings, films, radio-opnames, vlogs en blogs en podcasts laten de makers zien waarmee zij bezig zijn. Het festival zal online te volgen zijn onder de titel Holland Festival 2.0-2.0.

12 t/m 21 juni: Oerol
Oerol werkt aan een actieve digitale Oerol ervaring waarbij het eilandgevoel niet ver weg zal zijn, vanaf welke plek je het festival ook wilt beleven. Bezoekers die al een festivalbandje of een Oerol Theaterbundel hadden aangeschaft hebben inmiddels persoonlijk bericht gekregen.

Initiatieven van gezelschappen:

De Dutch Don’t Dance Division
De Dutch Don’t Dance Division maakt een digitale versie van zijn voorjaarstraditie Solo’s @… De dansers nemen hun zelfgemaakte solo’s op verschillende locaties straks op met hun eigen camera. Vanaf half april worden er twee per week live gepubliceerd op Facebook, met een online première op 15 april om 18.00 uur. 

DE VANDALEN
DE VANDALEN vertellen verhalen van de tijd in isolatie, gemaakt door kunstenaars die er in tijden van quarantaine het mooiste van proberen te maken. De webserie wordt volledig vanuit huis geproduceerd.

DOX
Zeventien DOX’ers nemen je in korte video’s mee in hun blik op de coronacrisis. Gezamenlijk vormt dat de online productie DOX ZOOMT IN.

ITA-ensemble, Het Nationale Theater
Vanaf 23 maart lezen acteurs van het ITA-ensemble in samenwerking met Het Nationale Theater en de VPRO, dagelijks een verhaal uit Boccacio’s De Decamerone. De afleveringen worden in de (lege) Grote Zaal van Internationaal Theater Amsterdam gefilmd.

Korzo
Onder de noemer #FridayDanceDay toont Korzo iedere vrijdag nieuwe registraties van voorstellingen of speciale compilaties. Het kan zowel archiefmateriaal zijn als nieuw werk dat vanwege de coronamaatregelen nooit vertoond is op toneel.

Mc KASSETT
Ter vervanging van de locatievoorstelling STRANDT, die 9 april in première zou zijn gegaan, presenteert mc KASSETT onder de noemer STRANDTHuis iedere donderdag – via onder meer YouTube – een fragment van STRANDT vanuit hun eigen (t)huis.

Mezrab
Elke vrijdag om 20:00 uur zendt Mezrab een livestream van een storytelling-avond uit. Voor een full Mezrab experience, klik hier voor het recept van Mom’s soup voor tijdens het kijken.

Nieuw Utrechts Toneel, Braatvis, Theater de Krakeling
De Grote Puntje Puntje Show is een spiksplinternieuwe show, een mix tussen Klokhuis en borrelpraat. Vanwege de coronacrisis kon de première in Theater de Krakeling niet doorgaan. In plaats daarvan wordt er nu een virtuele versie gemaakt.

Orkater
Op alle data dat Orkater zijn nieuwste voorstelling Fabel moest cancellen, plaatst het gezelschap een registratie van een voorstelling uit het archief. Elke dag komt een nieuwe voorstelling rond 15.00 uur online.

Scapino Ballet
Onder de titel ‘Scapino bij u thuis’ presenteert het Scapino Ballet wekelijks op maandagavond een voorstelling, film of documentaire van of over Scapino.

Stage Entertainment Nederland
Stage Entertainment Nederland lanceerde een online platform met content uit de archieven van Joop van den Ende Theater Producties en Albert Verlinde Entertainment. Op het nostalgische Stage Memories staan naast registraties van de afgelopen twintig jaar ook kijkjes achter de schermen en nooit vertoonde beelden.

Theater Utrecht
Theater Utrecht presenteert op zijn website elke vrijdag een week lang een nieuwe registratie van een voorstelling uit het gezelschapsarchief. Elke donderdag maken ze op sociale media bekend welke voorstelling volgt.

Zuidelijk Toneel
In samenwerking met acteur Mike Weerts en artiesten uit heel Nederland deelt Het Zuidelijk Toneel elke ochtend een nieuwe Corona Snooze-video. In 9 minuten, snoozen ze samen de crisis om ons heen. Om nog even te blijven hangen in dat gebied tussen droom en werkelijkheid.

Initiatieven van theaters:

Betty Asfalt Complex
Vanuit het Betty Asfalt Complex in Amsterdam publiceert Paul Haenen dagelijks Radio Oranje op het eigen digitale kanaal bettyasfalt.tv.

Boom Chicago
Boom Chicago brengt hun beste comedy-shows in drie delen live op YouTube. Op 21, 23 en 25 april spelen Matt Castellvi en Stacey Smith verdeeld over drie avonden Going Steady.

Frascati
In C-unst: Kunst in tijden van Corona deelt Frascati op onregelmatige basis nieuwe online bijdragen van makers en registraties van Frascati Producties.

Grand Theatre Groningen
Het Grand Theatre gaat voorstellingen uitzenden waar medewerkers een bijzondere band mee hebben. Registraties van die voorstellingen zullen 24 uur lang gratis te zien zijn via de website van het theater.

Koninklijk Theater Carré
Speciaal voor de bezoekers thuis is er een lijst samengesteld en geselecteerd met voorstellingen die opgenomen zijn in het theater zelf en daarbuiten. De chef-kok van Carré heeft een speciaal driegangenmenu samengesteld, dat je kan afhalen (van het podium van Carré) of kan laten thuisbezorgen.

Parkstad Limburg Theaters
PLThuis! is een nieuw online platform waarop nieuwtjes, ontwikkelingen van artiesten, tips, artikelen én interessante live-registraties samenkomen.

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
De Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem organiseren elke donderdag of vrijdag de Online Foyer: een live nagesprek via Zoom met programmeur Laura Marcus, naar aanleiding van een registratie van een voorstelling.

Theater Branoul
Theater Branoul verzorgt sinds 20 maart op voorstellingsdagen dagelijks een livestream via Facebook: even geen coronanieuws, maar mooie verhalen en muziek. Te zien van woensdag tot en met zaterdag om 20.30 uur en op zondag om 14.00

Theater Rotterdam
Theater Rotterdam blijft op zijn website digitale theatrale initiatieven aanvullen. Bekijk registraties van oude voorstellingen en documentaires, luister naar de podcast of verdiep je in het online platform OFFBEAT. Samen met Rotterdamse jongeren maakt het theater het digital magazine en de podcast Terlantar / Ontheemd, over Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 4 mei beschikbaar.

Wilminktheater 
Theatermakers uit Overijssel nemen elke vrijdagavond om 20.00 uur het nieuws door in het online cabaretjournaal ANDERMANS V.I.R.U.S. Met onder meer André Manuel, Nathalie Baartman, Jan Riesewijk, Bert Eeftink en als Master of Ceremony Thijs Kemperink.

Registraties
Een aantal groepen en theatermakers heeft integrale registraties van eerdere voorstellingen online ter beschikking gesteld. Het gaat in ieder geval om de volgende gezelschappen:

Losse registraties:

Theater on demand
Voor wie nog meer theatervoorstellingen wil bekijken zijn er twee ’theater on demand’services beschikbaar: Voorstelling gemist en Theaterflix. Hoe werken deze platforms en wat onderscheidt ze van elkaar? Theaterkrant zocht het uit. (De derde dienst uit dat artikel, Thuistheater, bestaat inmiddels niet meer.)

Podcasts
Online cultuurplatform Cultuurpers maakt naar aanleiding van de coronacrisis een dagelijkse podcast, met veilige gesprekken over culturele dingen. Andere podcasts voor theaterliefhebbers zijn onder meer Binnenwerkjes, Mensen Zeggen Dingen, Plotcast, Tekst uit de la, de Bitch en de Hoer, De Theaterpodcast en De Theaterether – allemaal te vinden via de gebruikelijke podcastkanalen.

Theater lezen
De Nieuwe Toneelbibliotheek heeft een online-archief met ruim 650 toneelteksten en roept DNTB-toneelschrijvers op om nog onuitgegeven teksten op de site te zetten om zo de digitale toneelbibliotheek aan te vullen. Ook kun je lid worden van een online Leesclub (via Zoom).


Meer alternatieve projecten of online registraties die hier niet bij staan? Mail naar info@theaterkrant.nl en we vullen de lijst aan.

Foto Opgediept – Theatertroep: Jacqueline Dammi