Nu de theaters in verband met de coronamaatregelen gesloten zijn, zoeken veel theatermakers en gezelschappen naar alternatieven voor het publiek. Er worden diverse speciale ad hoc projecten (zonder publiek) op touw gezet en registraties van voorstellingen online aangeboden. Hieronder een overzicht van de alternatieven tijdens de lockdown.

De Decamerone
Vanaf 23 maart lezen acteurs van het ITA-ensemble in samenwerking met Het Nationale Theater, dagelijks een verhaal uit Boccacio’s De Decamerone. De afleveringen worden bij de acteurs thuis gefilmd en dagelijks (online) uitgezonden door de VPRO.

Webserie Toen wij de tijd hadden
DE VANDALEN, een organisatie geïnitieerd door Elène Zuidmeer en Joeri van Spijk, vertellen verhalen van de tijd in isolatie, gemaakt door kunstenaars die er in tijden van quarantaine het mooiste van proberen te maken. Alle acteurs krijgen de scènes thuisgestuurd met daarbij een stappenplan hoe zij zichzelf het beste kunnen filmen. De webserie wordt daarmee volledig vanuit huis geproduceerd. Te zien vanaf 20 maart via het Youtubekanaal van DE VANDALEN of devandalen.nl/toenwijdetijdhadden.

Mezrab TV – The Virtual Mezrab Platform
Elke vrijdag om 20:00 uur zendt Mezrab een livestream van een storytelling-avond uit, te vinden via Mezrab.nl/mtv. Voor een full Mezrab experience, klik hier voor het recept van Mom’s soup voor tijdens het kijken.

Boom Chicago opent virtueel
Boom Chicago brengt deze maand twee van hun beste comedy-shows in drie delen live op YouTube. 14, 16 en 18 april brengen Pep Rosenfeld, Greg Shapiro en regisseur Andrew Moskos in drie delen hun show Trump Up the Volume. Op 21, 23 en 25 april spelen Matt Castellvi en Stacey Smith verdeeld over drie avonden Going Steady.

Nightly Met Opera Streams
Vanaf 16 maart publiceert The Metropolitan Opera dagelijks een andere voorstelling. De video’s worden om 19:30 uur online gezet en blijven 20 uur lang (in HD) beschikbaar. Hier vind je een overzicht van de aankomende voorstellingen.

Betty Asfalt Radio Oranje
Vanuit het Betty Asfalt Complex in Amsterdam publiceert Paul Haenen dagelijks Radio Oranje op het eigen digitale kanaal bettyasfalt.tv. Haenen nodigt artiesten uit om een korte bijdrage te komen doen en hoopt op die manier een soort online open podium te bieden.

Broadway op de bank
In de speciaal ingelaste videoserie Broadway op de bank gaan musicalartiesten Rudy Hellewegen en Steven Roox iedere avond thuis bij iemand langs om te kletsen en te zingen en is er een wisselende special guest. Publiek kan vragen insturen via de socials.

TR vanuit huis
Theater Rotterdam blijft op zijn website digitale theatrale initiatieven aanvullen. Bekijk registraties van oude voorstellingen en documentaires, luister naar de podcast of verdiep je in het online platform OFFBEAT.

Branoul online
Theater Branoul verzorgt sinds 20 maart op voorstellingsdagen dagelijks een livestream via Facebook: even geen coronanieuws, maar mooie verhalen en muziek. Te zien van woensdag tot en met zaterdag om 20.30 uur en op zondag om 14.00

Cultuurpers in tijden van corona
Online cultuurplatform Cultuurpers maakt een (waarschijnlijk) dagelijkse podcast, met veilige gesprekken over culturele dingen. Abonneer je via alle bekende kanalen. (Andere podcasts voor theaterliefhebbers zijn onder meer Tekst uit de la, de Bitch en de Hoer, De Theaterpodcast en De Theaterether – allemaal te vinden via de gebruikelijke podcastkanalen.)

Orkater & Chill
Op alle data dat Orkater zijn nieuwste voorstelling Fabel moest cancellen, plaatst het gezelschap een registratie van een voorstelling uit het archief. Elke dag komt een nieuwe voorstelling rond 15.00 uur online. Op de planning staan onder meer Julius Caesar (17 maart), Alabama Chrome (18 maart), Woiski vs. Woiski (19 maart) en Welkom in het Bos (21 maart).

GT Online
Het Grand Theatre gaat voorstellingen uitzenden waar medewerkers een bijzondere band mee hebben. Registraties van die voorstellingen zullen 24 uur lang gratis te zien zijn via de website van het theater. 20 maart zal het in Groningen residerende gezelschap Teddy’s Last Ride de reeks om 20.30 uur aftrappen met Through the Valley.

Cinedans WEB
Op de website van het festival komt een selectie van het Cinedans FEST ’20 programma. Met onder meer films uit het eigen Cinedans LAB, de klassieker Car Men (Han Otten) en elke dag een nieuwe Surprise Short uit de internationale selectie van 2020 (25 tm 29 maart).

Binnenwerkjes
Rinske Bouwman en Inge Wannet maken luistertheater voor thuis. Kleine, behapbare luistervoorstellingen voor binnenshuis, in de woonkamer, kijkend naar buiten, tijdens het wakker worden, of… op het toilet. Elke maandag, woensdag en vrijdag komt er een nieuw Binnenwerkje op Spotify en Anchor.fm.

Stage Memories
Stage Entertainment Nederland lanceerde een online platform met content uit de archieven van Joop van den Ende Theater Producties en Albert Verlinde Entertainment. Op het nostalgische Stage Memories staan naast registraties van de afgelopen twintig jaar ook kijkjes achter de schermen en nooit vertoonde beelden. Verschillende musicalacteurs geven thuisconcerten en terugblikken op hun favoriete musicalmomenten. Wekelijks wordt nieuwe content aan het platform toegevoegd.

Thuis Theater Utrecht
Theater Utrecht presenteert op zijn website elke vrijdag een week lang een nieuwe registratie van een voorstelling uit het gezelschapsarchief. Elke donderdag maken ze op Facebook, Instagram en Twitter bekend welke voorstelling volgt.

Toch een voorstelling bekijken?
Een aantal groepen en theatermakers heeft integrale registraties van eerdere voorstellingen online ter beschikking gesteld. Het gaat in ieder geval om de volgende voorstellingen:

Theater on demand
Voor wie nog meer theatervoorstellingen wil bekijken zijn er twee ‘theater on demand’services beschikbaar: Voorstelling gemist en Theaterflix. Hoe werken deze platforms en wat onderscheidt ze van elkaar? Theaterkrant zocht het uit. (De derde dienst uit dat artikel, Thuistheater, bestaat inmiddels niet meer.)

Theater lezen
De Nieuwe Toneelbibliotheek heeft een online-archief met ruim 650 toneelteksten en roept DNTB-toneelschrijvers op om nog onuitgegeven teksten op de site te zetten om zo de digitale toneelbibliotheek aan te vullen.


Meer alternatieve projecten of online registraties die hier niet bij staan? Mail naar info@theaterkrant.nl en we vullen de lijst aan.

Foto Opgediept – Theatertroep: Jacqueline Damming