Johan Simons keert eenmalig terug naar Nederland om een lunchvoorstelling te regisseren voor theater Bellevue. Het gaat om het stuk Motregenvariaties dat Robert Alberdingk Thijm schreef voor de actrices Olga Zuiderhoek en Ria Eimers, bijgestaan door acteur Jan Paul Buijs.

Olga Zuiderhoek en Ria Eimers maakten eerder samen de voorstelling De meid en speelden ieder afzonderlijk een memorabele ‘Martha’ in twee verschillende uitvoeringen van Who’s afraid of Virgina Woolf. Ze wilden graag weer samen een voorstelling maken, met als uitgangspunt hun fascinatie voor het beroep van toneelspeler. Op zoek naar een regisseur kwamen ze op het idee om Simons te vragen die tot beider verrassing onmiddellijk ‘ja’ zei.

Johan Simons (Hollandia, NTGent) is nu intendant van de Münchner Kammerspiele, een van de toonaangevende theatergezelschappen van Duitsland. Robert Alberdingk Thijm is vooral bekend als scenarioschrijver. Hij schreef de afgelopen jaren onder andere de bekroonde televisieseries Dunya en Desie, Waltz en A’dam – E.V.A.

Motregenvariaties is zijn eerste toneelstuk en gaat over twee dichteressen die beiden debuteerden in de jaren zeventig. De een werd wereldberoemd, de ander raakte totaal ondergesneeuwd. Veertig jaar later lopen ze elkaar weer tegen het lijf. Er volgt een vileine afrekening met het verleden, met als inzet een niet geschreven oeuvre en een niet geleefd leven.

De voorstelling gaat op zondag 24 maart in première en is te zien van dinsdag 19 maart t/m zondag 14 april.