Regisseur Johan Simons wint de Theaterpreis Berlin 2014. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het Duitstalig theater. De prijs, een geldbedrag van twintigduizend euro, wordt 3 mei tijdens het prestigieuze festival Theatertreffen in Berlijn uitgereikt.

Johan Simons is vanaf 2010 als regisseur en intendant verbonden aan het Duitse theatergezelschap Münchner Kammerspiele, waar hij onder meer een nieuw, internationaal georiënteerd acteursensemble aantrok. De jury zegt daarover: ‘Johan Simons overwint de grenzen van taal, van cultuur, van genres, van landen.’ Ze roemt zijn invloed op het Duitstalig theater. Simons heeft ‘het meest open voorbeeld van Duits ensembletheater’ gecreëerd, aldus het juryrapport.

De jury bestond dit jaar uit Thomas Oberender (intendant Berliner Festspiele), Barbara Burckhardt (theatercriticus), Tobias Wellemeyer (intendant van het Hans Otto Theater Potsdam) en Yvonne Büdenhölzer (leider van festival Theatertreffen).

Op de vijftigste editie van Theatertreffen is onder meer Die Straße. Die Stadt. Der Überfall te zien, een voorstelling die Johan Simons in 2012 regisseerde bij de Münchner Kammerspiele. Het jaar daarvoor was zijn regie van het Sarah Kane-drieluik Gesäubert/Gier/4.48 Psychose de openingsvoorstelling van het Berlijnse festival. Simons heeft tot 2015 een contract bij de Münchner Kammerspiele en wordt daarna opnieuw artistiek leider van NTGent. Ook wordt hij van 2015 tot 2017 intendant van de Ruhrtriënnale.

Foto: Maaike Engels