Op zondag 8 februari is tijdens het CaDance Festival in Theater aan het Spui in Den Haag de André Gingras Award 2015 uitgereikt aan Guilherme Miotto (Brazilië, 1979). De prijs bestaat uit een vrij te besteden geldbedrag van €3.000,- en een sculptuur gemaakt door decorontwerper Ascon de Nijs.

De André Gingras Award wordt toegekend aan choreografen die artistiek risicovol en inventief buiten de gebaande paden durven te bewegen. Met de prijs hoopt Stichting Gingras een signaal af te geven aan dansmakers om opmerkelijk werk te maken. De prijs is vernoemd naar en geïnspireerd door choreograaf André Gingras (1966-2013), die bekend stond om zijn innovatieve gebruik van verschillende danstalen. Voor elke toekenning benoemt Stichting Gingras een jury. Ook deze keer is de jury samengesteld uit mensen die in het verleden intensief met André Gingras hebben samengewerkt: Peggy Olislaegers, directeur Nederlandse Dansdagen, Stacz Wilhelm, hoofd productie Korzo en Arthur Rosenfeld, huischoreograaf Maas theater & dans en voorzitter bestuur Stichting Gingras.

‘De winnaar van de André Gingras Award 2015 is hardcore te noemen,’ aldus de jury. ‘Vanuit zijn radicale integriteit maakt Miotto voorstellingen met een zeer eigen, tegendraadse vorm. Als onontkoombare poëzie, rauw en delicaat tegelijkertijd. Zijn werk ademt de complexiteit van deze tijd, met zijn performers die voortgestuwd lijken te worden door hun omgeving, hun lichamen zoekend naar balans.’ 

De Braziliaanse choreograaf Guilherme Miotto ontwikkelde zijn eigen Instinctive Performance methode, die hij sinds zes jaar geeft aan de Fontys Dansacademie en de Toneelacademie Maastricht. Tevens geeft hij workshops bij o.a. Atelier de Paris, OperaEstate Festival, Edinburgh Festival. Miotto is internationaal onderscheiden voor zijn werk en ontving de Grand Prix of Kontrapunkt, de Magnolia Award (Szczecin, Polen) en de Best Film for Camera Rework Award van het Cinedans Film Festival. Hij maakte werk voor onder meer Dansgroep Amsterdam, Edinburgh Fringe Festival, Galerie Roodkapje (Rotterdam) en Fricties Festival (Hasselt). UNPUNISHED, een samenwerking met Johhny Lloyd en Henk Bakker, ging in première tijdens het CaDance Festival 2013. Met het verrassende stuk Gefallen voor twee b-boys maakte hij grote indruk tijdens Voorjaarsontwaken 2014 in Korzo.

Miotto danste zelf bij o.a. bij Krisztina de Châtel, Bruno Listopad, T.r.a.s.h. en Emio Greco/Pieter C. Scholten. Sinds 2012 is Guilherme actief als choreograaf. In hetzelfde jaar bundelde hij krachten met Jack Gallagher voor de stichting Bodies Anonymous. Miotto wordt ondersteund door coproducenten DansBrabant (Tilburg) en Korzo producties (Den Haag).

Foto : Guilherme Miotto neemt de prijs in ontvangst van Arthur Rosenfeld, foto  Maurice Haak.