De VSCD Cabaretprijzen 2018 gaan naar Jochem Myjer (Poelifinario entertainment), Tim Fransen (Poelifinario engagement) en Joost Spijkers (Poelifinario kleinkunst). Rundfunk (het duo Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout) wint de Neerlands Hoop, de prijs voor een veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De winnaars werden gisteren bekend gemaakt in Diligentia in Den Haag.Fotograaf Corbino maakt nog portretten van de winnaars, die in de foyer van het theater komen te hangen. De gelauwerden kregen alvast een symbolisch voorproefje in de vorm van een betonnen camera.

De jury vond de laatste voorstelling van Jochem Myjer, Adem in, Adem uit,tot in de puntjes doordacht en uitgevoerd’. De voorstelling ‘ademt inhoudelijk entertainment en staat bol van de aanstekelijke positiviteit’. Tim Fransen bewijst in zijn voorstelling Het kromme hout der mensheid volgens de juryandermaal zijn grote klasse als filosofisch cabaretier door de looppaden van Immanuel Kant, Ludwig van Beethoven en Napoleon Bonaparte ingenieus met elkaar te kruisen’. Binnen een zorgvuldig opgebouwd raamwerk zet hij volgens de jury ‘op meesterlijke wijze onze afbrokkelende beschaving af tegen de Verlichting’.

Joost Spijkers was al eerder als winnaar bekend gemaakt. Hij was namelijk als enige genomineerd in de categorie kleinkunst. Zijn voorstelling Spijkers II stak volgens de jury met kop en schouders boven de andere kleinkunstprogramma’s uit. ‘Rauw, puur en vol passie’, vonden ze de voorstelling. ‘Prachtig gespeeld, meeslepend ”verteld” en mede door de geweldige muzikanten en uitstekende regie tot in de kleinste puntjes verzorgd. Kleinkunst in optima forma’.

Rundfunk kreeg de Neerlands Hoop 2018 voor Wachstumsschmerzen, dat de jury schrijft als ‘retestrak, snoeihard en gruwelijk grof’. Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout zijn volgens de jury ‘een verademing, met cabaret dat de grenzen oprekt én er prettig ver overheen gaat’.

De Cabaretprijzen zijn in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in het leven geroepen.
De Cabaretjury 2018 bestond uit voorzitter Nico Baars (WestlandTheater De Naald), Audrey Bolder (regisseur), Esther Hammink (Theaterhotel Almelo), Lineke Kortekaas (Theater De Koornbeurs), Koen Thomas van Leeuwen (journalist, Theaterkrant), Charlotte Louwers (Theater De Bussel) en Rob van Wijk (Theater de Stoep).

Foto: Jaap Reedijk