Arthur Japin schrijft in opdracht van DeLaMar Producties een toneelbewerking van zijn roman Vaslav. Joop van den Ende heeft hem hiervoor gevraagd. De voorstelling zal in het voorjaar van 2014 in première gaan en exclusief te zien zijn in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Van den Ende fungeerde in 2011 als ambassadeur voor de roman, nadat deze was genomineerd voor de NS Publieksprijs. Vaslav (2010) vertelt over de driehoeksverhouding tussen balletdanser Vaslav Nijinski, zijn geestelijk vader en geliefde Sergej Diaghilev, oprichter van de Ballets Russes, en Nijinsky’s ambitieuze echtgenote Romola de Pulszky. Centraal staat de dag waarop Nijinsky midden in een voorstelling in 1919, op het hoogtepunt van zijn roem, stopte met dansen en voorgoed bleef zwijgen.

Japin noemt het ‘een prachtige uitdaging’ om de extravagante wereld van de Ballets Russes en het grote genie daarachter opnieuw tot leven te wekken. De dansfragmenten uit de roman zullen een belangrijke plaats in de toneelversie krijgen. Volgens de auteur leent de roman zich vanwege het onderwerp en zijn eigen achtergrond in het theater uitstekend voor een theaterbewerking. Japin studeerde in 1982 af aan de Kleinkunstacademie, maar stapte in 1987 over naar het auteursvak. Begin dit seizoen pakte hij zijn oude professie weer op en speelde in Veel gedoe om niks van De Utrechtse Spelen.

Hij schreef onder meer Een schitterend gebrek, waarvoor hij in 2004 de Libris Literatuur Prijs kreeg, en het boekenweekgeschenk De grote wereld in 2006. Voor De overgave ontving hij de NS Publieksprijs. In 2007 schreef hij het Engelstalige libretto voor de opera Kwasi & Kwame, de zwarte met het witte hart, een productie van het Onafhankelijk Toneel/Opera O.T. in samenwerking met Domestica Rotterdam.

(foto: Marjolein Theunissen)