Slechts enkele dagen na de presentatie van het programma onder zijn artistieke leiding is Jan Fabre afgetreden als artistiek leider van het kunstfestival in Athene/Epidaurus. Met een korte mededeling op Facebook op 2 april legde hij zijn positie neer, onder verwijzing naar de ‘vijandige artistieke omgeving’ in Griekenland.

Fabre werd in februari aangesteld als artistiek leider van het festival van Athene & Epidaurus voor de periode 2016-2019. Hij verving daar Giorgos Loukos, die eind vorig jaar werd ontslagen, nadat financieel onderzoek een tekort van 2,7 miljoen euro aan het licht bracht. Fabre’s eerste daad was het festival (dat ook bekend staat als Hellenic Festival) een nieuwe naam geven: Athens and Epidaurus International Festival.

Controverse ontstond nadat Fabre op de perspresentatie van het programma van het komende festival op 29 maart bekendmaakte dat het thema van de eerste editie onder zijn leiding ‘België’ zou zijn, met een programmering van louter Belgische kunstenaars, met, naast eigen werk, voorstellingen van onder anderen Anne-Teresa De Keersmaeker en Jan Lauwers. In de komende jaren wilde Fabre wel ruimte maken voor Griekse podiumkunsten.

Griekse theatermakers stuurden daarop een open protestbrief, waarin ze niet alleen het ontslag van Fabre, maar ook dat van cultuurminister Aristides Baltas eisten. Voornaamste grief is het feit dat de Griekse theaterwereld, die nog niet is bekomen van de financiële crisis en grootschalige bezuinigingen in het land, een belangrijk platform wordt ontnomen om hun werk te tonen aan een internationaal publiek.

Baltas noemde Fabre’s beslissing ‘het resultaat van een gecoördineerde aanval van politieke partijen, de media en een deel van de kunstgemeenschap. Inmiddels is theaterregisseur Vangelis Theodoropoulos (artistiek leider van het Neos Kosmos Theater in Athene) benoemd tot festivaldirecteur. Aan hem de taak een nieuwe programmering op te zetten voor de start van het festival, eind mei.

Lees ook de open brief aan Jan Fabre van Matthieu Goeury in Rekto:Verso.

Foto: Greek Reporter