Artistiek directeur Ivo van Hove neemt grote namen op in de programmering voor de komende editie van de Ruhrtriennale. Onder anderen PJ Harvey, Sandra Hüller en Isabelle Huppert zijn te zien tijdens het Duitse kunstfestival.

Het festival opent met de première van I Want Absolute Beauty, een muziektheaterproductie in samenwerking met singer-songwriter PJ Harvey en de Duitse actrice Sandra Hüller. In een persbericht laat Van Hove weten uit te kijken naar de samenwerking. ‘Het is een groot genoegen en een eer om samen te werken met twee zulke buitengewone en inspirerende artiesten.’

PJ Harvey is volgens Van Hove een van de meest invloedrijke singer-songwriters van onze tijd. ‘Ze schrijft haar liedjes vanuit haar hart en raakt ons in ons diepste wezen.’ Ook van Sandra Hüller noemt hij zich een groot fan. ‘Ze is een fenomenale, unieke actrice, een natuurkracht op het podium. En ze kan ingewikkelde emoties uitdrukken. I Want Absolute Beauty wordt zo een heel bijzondere creatie – een mix van muziek, acteren, dans en beeldende kunst.’

De Italiaanse regisseur Romeo Castellucci maakt voor het festival met de Franse steractrice Isabelle Huppert een bewerking van Racine’s Bérénice.

Uit Nederland en Vlaanderen is onder meer de wereldpremière van de dansvoorstelling Y te zien van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Jan Martens brengt in samenwerking met het Opera Ballet Vlaanderen de dansvoorstelling Future Proche. En Eline Arbo, die Van Hove afgelopen zomer opvolgde als artistiek directeur bij Internationaal Theater Amsterdam, presenteert de voorstelling Haugtusa, die ze maakte bij het Noorse gezelschap Nationalteatret. Voor gezinnen, kinderen en jongeren is er de objecttheatervoorstelling Little Ears Tiny Feet van Theater de Spiegel.

Het programma van de komende Ruhrtriennale omvat in totaal 33 producties en projecten met 138 evenementen in Bochum, Duisburg en Essen, waarbij ongeveer 660 artiesten uit 37 landen betrokken zijn. Het festival begint in het weekend om 12.00 uur met teaserconcerten en workshops, waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn.

Het Wunderland-festivalcentrum in Bochum zal gedurende het hele festival een ontmoetingsplaats zijn met een aanvullend programma en gratis workshops. Het festival loopt van 16 augustus tot 15 september, geconcentreerd in vier en een halve week.

Foto: Jan Versweyveld