De geruchten deden al langer de ronde, maar nu is het definitief bevestigd: Johan Simons wordt vanaf seizoen 2015-2016 opnieuw artistiek leider van NTGent. Hij gaat het gezelschap voor een periode van vijf jaar leiden. Bovendien wordt hij van 2015 tot 2017 intendant van de Ruhrtriënnale. Simons zal in Gent twee internationale producties per seizoen maken, waarvan een in coproductie met de Ruhrtriënnale.

Johan Simons leidde NTGent van 2005 tot 2010, tot hij naar Duitsland vertrok om intendant van de Münchner Kammerspiele te worden. Zijn contract in München loopt af in 2015, waarna hij huidig artistiek leider Wim Opbrouck in Gent zal opvolgen. Opbrouck blijft als acteur bij het gezelschap betrokken. De officiële overdracht zal plaatsvinden tijdens de viering Vijftig jaar NTGent in juni 2015. Met de terugkomst van Simons wil NTGent zich meer internationaal gaan profileren.

Simons geldt als een van de beste regisseurs van Nederland en geniet ook internationaal faam. Hij richtte samen met Paul Koek theatergroep Hollandia op, dat in 2001 met Het Zuidelijk Toneel fuseerde tot ZT Hollandia en tot 2005 voorstellingen speelde. Bij NTGent bewerkte Simons onder andere de Oresteia, Platform van Michel Houellebecq, Tien geboden van Krzysztof Kieslowski en Vergeten straat, een adaptatie van verhalen van Louis Paul Boon, die werd uitgebracht op de Ruhrtriënnale.

Bij de Münchner Kammerspiele maakte hij onder meer het goed ontvangen Hotel Savoy en de Sarah Kane-trilogie Gesäubert/Gier/4.48 Psychose. Zijn regie van Elfriede Jelineks Die Straße. Die Stadt. Der Überfall is dit jaar geselecteerd voor het prestigieuze Duitse festival Theatertreffen. In 2012 was de Münchner Kammerspiele in het kader van Brandhaarden met zeven voorstellingen te gast in de Stadsschouwburg Amsterdam. Zijn meer recente regies bij de Münchner Kammerspiele, waaronder E la nave va en de meest recente König Lear, kregen wisselende kritieken. NTGent is voornemens deze voorstellingen naar Vlaanderen te halen.

Komende seizoenen maakt Simons bovendien twee gastregies in Nederland. Bij het Nationale Toneel regisseert hij in seizoen 2013-2014 een nieuwe tekst van Lot Vekemans (Zus van en gif), geschreven voor Betty Schuurman van het Nationale Toneel en Elsie de Brauw van NTGent. Bij Toneelgroep Amsterdam regisseert hij in februari 2014 Dantons dood met Gijs Scholten van Aschat en Hans Kesting.