Op 31 maart is Hans Focking overleden in zijn woonplaats Antwerpen. Focking was onder meer theatermaker, impresario, zakelijk leider en programmeur. Samen met choreograaf Ton Wiggers richtte hij in 1971 het gezelschap Studio L.P. op, de voorloper van Introdans. Focking is 76 jaar geworden.

Hans Focking (Dinxperlo, 1946) werkte onder meer als zelfstandig impresario en als productieleider en programmeur bij Toneelgroep Theater. In 1971 richtte hij met zijn toenmalige levenspartner Ton Wiggers de balletwerkgroep Studio L.P. op, een op Oost-Nederland gerichte dansinstelling. Ze maakten tot medio 1979 eenentwintig producties. Toen het gezelschap in dat jaar overheidssubsidie ontving, werd de naam veranderd in het huidige Introdans (naar: introductie tot dans). De subsidie was aanvankelijk tijdelijk, maar nadat Focking en Wiggers dreigden het gezelschap op te heffen, werd structurele subsidie toegekend.

Focking bleef nog enkele jaren simultaan aan zijn werkzaamheden bij Introdans verbonden aan Toneelgroep Theater en huistheater Theater aan de Rijn, maar vanaf 1981 richtte hij zijn aandacht volledig op Introdans. Ook was hij onder meer actief als bestuurslid van D.O.D. (Directie Overleg Dans) – dat later fuseerde tot de NAPK.

Vanwege meningsverschillen over de artistieke koers, vertrok hij in 2000 na dertig jaar bij Introdans. Vanuit zijn woonplaats Antwerpen bleef hij na zijn vertrek actief voor diverse Nederlandse adviescommissies, zoals het Fonds voor Podiumprogrammering. Van 2003 tot 2007 was hij programmeur van Odeon De Spiegel Theaters in Zwolle. In 2015 werd Focking uitvoerend producent en later adviseur bij het Antwerpse InTeam Producties, een gezelschap dat zich richt op internationale musicals.

Samen met Wiggers ontving Hans Focking in 1984 de Prijs van de Theaterkritiek. Hij werd in 1996 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau, en kreeg in 2000 zowel de Gouden erepenning van de Provincie Gelderland als de Zilveren erepenning van de Gemeente Arnhem.

Foto: Hans Gerritsen