Oerol-oprichter Joop Mulder is op 67-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het festival vandaag bekend. Hij was van grote betekenis voor de ontwikkeling van locatietheater en kunst in de openbare ruimte. 

Joop Mulder vestigde zich in de jaren zeventig op Terschelling. In 1982 organiseerde hij het eerste Oerol Festival met een aantal bescheiden straatacts vanuit café De Stoep in Midsland, waarvan hij destijds eigenaar was. Het festival groeide onder zijn leiding uit tot een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa, met jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers. Dit jaar vindt de 40ste editie plaats.

In 2017 nam Mulder afscheid van Oerol, om zich volledig te kunnen richten op Sense of Place. Dat had hij zes jaar eerder ontwikkeld als een deelproject op Oerol, samen met Kees van Twist (toenmalig directeur van het Groninger Museum en voorzitter van het bestuur van Oerol) en de in 2013 overleden Jan Abrahamse (oprichter van de Waddenvereniging).

Sense of Place vertelt met cultuur-landschappelijke projecten het verhaal van de Waddenkust. Mulder verbond in het project de inwoners, autoriteiten, dorpsbelangen, natuurorganisaties, boeren en kunstenaars om het landschap en haar cultuur zichtbaar te maken voor een breder publiek.

Bij zijn afscheid van Oerol werd er een prijs voor nieuw landschaps-cultuurtalent in het leven geroepen die zijn naam draagt: de Joop Mulder Plak. Oerol laat vandaag weten Mulders bezieling, ideeën en onuitputtelijke energie te gaan missen. ‘Met zijn vasthoudendheid en eigenwijsheid roeide hij tegen de stroom in en zorgde voor een niet meer weg te denken festival en landschapskunst.’

Joop Mulder kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen, maar overleed toch onverwacht.

In memoriams in Het ParoolNRC en de Volkskrant. 

Foto: Ben Bouwmeester