Je weet dat je een rijk en waardevol archief in je bezit hebt. Je wil daar op een goede manier zorg voor dragen. Maar hoe en waar begin je? En waar moet je allemaal op letten? Met de webinarreeks Archiveren voor dummies helpt Podiumkunt.net bij de eerste stappen naar een duurzaam bewaard digitaal archief.

Met de Archiveren voor Dummies-serie wil Podiumkunst.net de podiumkunsten helpen om de touwtjes in eigen handen te nemen. Door een podium te bieden aan experts en praktijkvoorbeelden deelt het netwerk tools, handvatten, richtlijnen en tips & tricks voor podiumkunstinstellingen om zelfstandig zorg te kunnen dragen voor hun archief. Zodat ze hun schatkamers duurzaam kunnen bewaren en open stellen voor anderen.

In het eerste webinar op donderdag 14 april (15:00 – 16:30 uur) nemen Mariet Calsius en Elias Feys van CEMPER, het Centrum voor Muziek en Podiumerfgoed in Vlaanderen, de deelnemers mee in het startproces. Hoe krijg je inzicht in wat je in huis hebt? En hoe maak je daarvoor een plan? Ook introduceren ze de online toolbox Project TRACKS waar je handvatten en richtlijnen kunt vinden voor de basiszorg van je archief.

Pieter Jongelie, zakelijk leider van orkest De Ereprijs, vertelt vanuit eigen ervaring hoe hij aan de slag is gegaan met het opstellen van een digitale inventaris van al hun bladmuziek. Tegen welke obstakels liep hij aan en hoe heeft hij deze uit de weg geholpen? En hoe maken zijn orkestleden gebruik van het archief? Het Orkest nam in 2021 deel aan het DEN Archieftraject, waarbij de podiumkunstinstelling werd geholpen met de eerste stappen in het archiveren.

Deze sessie van Archiveren voor Dummies is voor iedere podiumkunstinstelling die aan het begin staat van haar archief. Aanmelden kan op de website van Podiumkunst.net.

Foto: Anders is een hele normale Zweedse voornaam van Artemis en Bambi, Kurt van der Elst