Vorig jaar verraste De Kleine Komedie met een digitale adventskalender. Elke dag kwam er een nieuwe video online van een of meerdere cabaretiers met een speciaal opgenomen lied of sketch. In navolging van die succesvolle adventskalender, tuigt De Kleine Komedie dit jaar onder de noemer ‘De boom in!’ een kerstboom op met kleine cadeautjes.

Tot en met 2 januari – zo lang de kerstboom staat – komt er elke dag een liedje of sketch bij. Elke dag komt om 18.00 uur een nieuwe video op de website, met een bijdrage van een artiest die deze maand in De Kleine Komedie zou hebben gestaan. De Kleine Komedie belooft daarnaast een aantal verrassingen.

In de eerste week kerstboom optuigen valt meteen op dat de kleine cadeautjes dit keer niet meer allemaal speciaal voor jou zijn opgenomen. Bijdragen van Jochem Myjer en Yentl en de Boer zijn afkomstig uit de livestream van BRAM! die exclusief bij De Kleine Komedie te zien was. Peter van Rooijen zingt ‘Alles is makkelijk’ in een registratie van zijn meest recente programma Liefde, dood en Bob RossOpgenomen toen het nog kon, in een volle zaal.

Nummers die je vrijwel nergens anders kan horen, en daarom met recht een cadeautje te noemen. Maar mooi als die nummers zijn, het is pas echt leuk als de artiesten zich net als vorig jaar rechtstreeks naar de kijker wenden vanuit een leeg theater.

Met name de bijdrage van Aaf Brandt Corstius en Gijs Groenteman voelt deze eerste week van ‘De boom in!’ heel bijzonder. Zij maakten op 8 december binnen acht minuten een garnalencocktail klaar én delen hun gevoel voor kerst met ons. Beiden hebben een interessant en afwijkend verhaal te vertellen over hoe zij vroeger thuis kerst vierden en het echtpaar leert zelfs nog nieuwe dingen over elkaar – precies binnen de tijd.

Ook de twee overige bijdragen zijn opgenomen in de lege zaal. Glenn Faria zingt met zijn zoon Jaïr ‘Terug naar nu’ en Lucretia van der Vloot en Jacob de Groot zingen ‘Jij bent er niet’ – een kerstnummer dat Van der Vloot vorig jaar uitbracht over kerst vieren op afstand. Dit jaar lijkt het helaas weer actueel te worden.

Foto Peter van Rooijen in Liefde, dood en Bob Ross: Jaap Reedijk