Vanaf deze Kerstvakantie kunnen kinderen op twee nieuwe digitale platforms theater en dans kijken. Op de website Podiumkids Thuis staan registraties van een collectief van 26 jeugdtheatergezelschappen. Op het YouTube-kanaal Van Hoorne KIDS TV zijn theater- en televisieproducties te zien van Van Hoorne Entertainment.

Podiumkids Thuis is een initiatief van Podiumkids, een collectief van 26 gezelschappen die theater-, muziek- en dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Ze bieden registraties aan voor een vast bedrag van € 2,99.

Podiumkids werd opgericht om jeugdtheater onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk mensen. Er is onder meer een Podiumkids Prijs en een eigen online uitagenda. Projectcoördinator Sonja Rinkel ziet het nieuwe online platform als een waardevolle aanvulling. ‘Met Podiumkids Thuis brengen we kwalitatief jeugdtheater nóg dichter bij mensen thuis’. Het collectief hoopt ook nieuw publiek aan te spreken. ‘Voor sommige mensen is de drempel naar het theater misschien nog hoog, maar als ze thuis kunnen ervaren dat ze samen met hun kinderen genieten van een voorstelling, staan ze straks misschien wel open voor de live-ervaring.’ Een aantal afgevaardigden van het collectief gaat nog acties ontwikkelen om specifieke doelgroepen te bereiken voor wie de kosten van een online registratie te hoog zijn.

Deze kerstvakantie zijn er op Podiumkids Thuis registraties van 13 gezelschappen te zien. De komende maanden breidt het platform dit aanbod verder uit. ‘Behalve technische uitdagingen, merken we ook dat het maken van afspraken over de rechten veel tijd vraagt’, verklaart Rinkel.

Het YouTube-kanaal Van Hoorne KIDS TV van Van Hoorne Entertainment wordt volgens directeur Michael van Hoorne ‘een plek waar kinderen, en natuurlijk ook hun ouders, urenlang kunnen genieten van onze mooiste theater- en televisieproducties; alles online en voor iedereen toegankelijk!’  Naast alle afleveringen van Fien & Teun, Pipo de Clown en Titus & Fien TV, zijn ook de sprookjesmusicals van de producent te zien, van Assepoester De Musical uit 2013 tot De Kleine Zeemeermin De Musical uit 2018. ‘Juist nu, nu kinderen helaas niet naar school kunnen en met Kerst en Nieuwjaar in zicht, hopen wij zo toch een beetje magie én vooral heel veel vrolijk vermaak in de woonkamer van vele Nederlandse huishoudens te kunnen brengen.’