Violette De Laet wint het Harry Wich Stipendium voor theatervormgeving 2018. De 23-jarige theatervormgever studeerde dit jaar af aan de Toneelacademie Maastricht en ontvangt als winnaar € 12.500 om nog een jaar in het buitenland verder te studeren. 

De jury noemt het werk van Violette De Laet (1995, Elsene, België) beloftevol divers en getuigen van durf. ‘Startend vanuit schetsen, die blijk geven van een sterk tekentalent, maakt ze een directe vertaalslag naar ruimte en vorm en vervolgens naar dramaturgie en tijd.’

Het Stipendium werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt, aan Paulina Prokop. Het is vernoemd naar Harry Wich (1927 – 2002), die jarenlang als decor- en kostuumontwerper werkte voor onder meer De Nationale Opera, het Nationale Ballet en de Haagse Komedie. Als startend scenograaf kreeg hij in 1952 zelf een beurs om aan The State School of Art in London scenografie te studeren. Het stipendium wordt toegekend uit het Harry Wich Fonds, een CultuurFonds op Naam bij het Prins Bernhard Cultuurfonds dat Wichs weduwe, Dorine de Vos, vorig jaar instelde ter ere van zijn 90e geboortejaar.

Met het stipendium van € 12.500 krijgt één ’talentvolle, nieuwsgierige, avontuurlijke student met gevoel voor theater’, de kans een jaar in het buitenland zijn of haar studie aanvullend te verrijken. De Laet is bezig met een toelatingsexamen voor de opleiding Production design aan de Filmuniversiteit in Potsdam.

De overige geselecteerde kandidaten waren Anne Ammerlaan (Theater Design, HKU, Utrecht) en Thomas Boudewijn (opleiding Scenografie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Zij ontvangen elk € 1.000, eveneens bestemd voor professionele ontwikkeling.

In de jury zitten scenografen Theun Mosk, Herbert Janse en Dorine de Vos. Zij kiezen een winnaar uit de voordracht van de opleidingen. Theatermaker André Joosten reikte het Harry Wich Stipendium uit op 17 oktober in Villa Augustus in Dordrecht.