In de Toneelschuur in Haarlem is vanavond het eerste Frans Lommerse Stipendium uitgereikt aan acteur en theatermaker Victor IJdens. Aan het stipendium, dat Frans Lommerse jaarlijks uitreikt aan een talent naar zijn keuze, is een bedrag van 10.000 euro verbonden, waarvan een op maat gemaakt ontwikkelingstraject wordt samengesteld.

Victor IJdens studeerde in 2016 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In 2017 debuteerde hij bij Toneelschuur Producties in de titelrol van Het lijden van de jonge Werther in regie van Eline Arbo, bij wie hij begin volgend jaar in Weg met Eddy Bellegueule gaat spelen. IJdens gebruikt het stipendium om een eigen voorstellingsidee verder uit te werken en een werkbezoek aan Berlijn te realiseren.

Het nieuwe stipendium is tot stand gekomen dankzij diverse donaties bij het afscheid van Frans Lommerse als directeur van de Toneelschuur in februari dit jaar. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een jong theatertalent dat – voor of achter de schermen – verbonden is aan Toneelschuur Producties en is bedoeld om bij te dragen aan de verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling.

Lommerse was vijftig jaar als directeur verbonden aan de Toneelschuur en heeft al die jaren een grote bijdrage geleverd aan de verrijking en vernieuwing van het Nederlandse theaterklimaat. Hij is per 1 januari opgevolgd door Marelie van Rongen.

Foto Victor IJdens (links) in Het lijden van de jonge Werther: Sanne Peper