De patiënt krijgt te horen dat het telefonische consult is gewijzigd in een fysieke afspraak. En in het ziekenhuis zegt de arts, die duidelijk de sociale aspecten van het vak niet geheel beheerst, dat het maar goed is dat de patiënt iemand heeft meegenomen. De voortekenen voor een gitzwart medisch gesprek zijn niet te missen. En dat komt uit. Een gezwel in het hoofd. Niet echt een gezellig onderwerp voor het reizende zomerfestival De Parade, maar wel een schot in de roos.

En het begon allemaal zo leuk. Het was meteen knallende liefde tussen muzikant REINDIER (Reinier van Harten) en acteur Sander Plukaard. Je kunt je bijna geen vrolijker opening van een voorstelling bedenken dan Hey You Lucky Boy, het lied waarin die twee gasten bezingen wat ze allemaal samen kunnen en willen. Wie weet zelfs een kind. Maar dan komt dat telefoontje uit het ziekenhuis en die jobstijding: er is een, volgens het eerste onderzoek, kwaadaardige tumor in het hoofd van Reinier van Harten ontdekt en de behandeling, voor zover die überhaupt zal helpen, zal geen pretje zijn.

Die klap werd eind 2021 uitgedeeld. Gezien het feit dat de twee nu hun voorstelling Metgezwel op De Parade spelen, is het dus wel duidelijk dat de artsen het gelukkig niet geheel bij het juiste eind hadden met hun eerste diagnose. Maar een feestje met de noodzakelijke behandeling werd het zeker niet.

In de ongedwongen setting van de Parade-tent vertellen REINDIER & Sander Plukaard hoe hun leven een grote draaikolk van emoties werd. Een mix van de playlist met 76 ‘oppepliedjes’, samengesteld door de twee geliefden, vrienden en familie (te vinden op Spotify onder de titel Gezwellie), met nummers als Boss Bitch van Doja Cat, Hung Up van Madonna en We Deserve to Dream van Xavier Rudd, giert door de tent, terwijl de twee uitzinnig dansen.

In een half uurtje komt alles voorbij, van hoop tot wanhoop, van vreugde tot krankzinnig makende pijn tijdens de bestralingen, en vooral de chaos en hallucinaties in het hoofd van Reindier die vreest dat zijn succesvolle muziekcarrière naar de haaien is. Het is beklemmend mooi, zeker het slotnummer Hou me vast, als de twee mannen samenvloeien als ze quatre-mains op de toetsen spelen.

Een bijna perfecte voorstelling met spannende percussie die de emotie-swings prachtig benadrukken. Bijna perfect, want de geluidstechnicus had toch echt moeten ingrijpen toen overduidelijk was dat de onbeschoft harde, overstuurde bassen een deel van de liedteksten onverstaanbaar maakten.

Bij Mondo Leone, artiestennaam van Leon Giesen, is de muziek tot loungevolume teruggedraaid, ook al wordt er opeens een krachtige gitaarsolo van Jimi Hendrix ingewurmd. Die onverwachte muzikale bijdrage past in zijn wonderlijke verhaal over een huisje op een weiland in de buurt van Zaltbommel met een geschilderde afbeelding van Jimi Hendrix. Het was Giesen opgevallen toen hij in de trein van Utrecht naar Den Bosch zat. Telkens als hij dat traject reisde, raakte hij meer en meer geobsedeerd door die afbeelding en dat leidde tot een sprookjesachtige ontdekkingstocht.

Giesen noemt zichzelf een ‘detective met gitaar’, die als een bezetene in een verhaal duikt en soms wel duizend mensen zo gek krijgt om zich achter hem te scharen en de portemonnee te trekken om zijn speurtocht tot een succesvol einde te brengen. Gratis lidmaatschap van zijn spannende speurneuzenclub is mogelijk via mondoleone.nl

In Hetzelfde maar dan anders vertelt en zingt hij aan de hand van filmpjes, tekeningen en foto’s over een paar van die bizarre zoektochten, die vaak beginnen met een berichtje in de krant. De suggestie dat een bepaald muziekstuk codes bevat over de plek waar Hitler goud zou hebben laten begraven, bracht hem in Beieren, waar hij een dorp helemaal vrolijk gek maakte. Ook heeft hij zich gestort op een nazi wraakmoord in de bossen van Baarn met veel ontbrekende puzzelstukjes. Het leverde een oversized Stolperstein-struikelsteen op, waar niemand op had gerekend. Extra mooi in dit geval was, dat er van buiten een aanvullende soundtrack klonk van angstig gegil van Paradisten in de extreem zwaaiende zweefmolen.

Giesen is een geweldige en super enthousiaste verteller, waar je met genoegen een avond lang gefascineerd naar zou kunnen luisteren. Helaas had Giesen zijn enthousiasme niet helemaal in de hand, want de voorstelling liep zodanig uit dat de volgende geplande Parade-voorstelling niet meer kon worden gehaald.

Foto Metgezwel: Caroline de Winter. Lees hier al onze verslagen over De Parade van 2023