Youp van ’t Hek heeft op 3 februari een Edison Oeuvreprijs Kleinkunst ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Het beeldje werd hem overhandigd door 3FM-dj Giel Beelen. Het is de vijfde Edison voor Van ’t Hek.

De Edison Oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt in de genres Pop, Klassiek en Jazz/World en zeer incidenteel bij een bijzondere gelegenheid, zoals nu het geval is. Van ’t Hek ontvangt de Oeuvreprijs ter gelegenheid van een hele reeks mijlpalen: zijn dertigste album, zijn zestigste verjaardag en zijn tweehonderdste voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Ook bestaat zijn eigen impresariaat Hekwerk twintig jaar.

Van ‘t Hek startte zijn carrière in 1973 met de oprichting van Cabaret NAR. Hij brak in 1983 door met Man vermist, het achtste en laatste avondvullende NAR-programma, wat in feite al een verkapte solovoorstelling was. Daarna volgden vele soloprogramma’s, waaronder zeven oudejaarsconferences. Zijn laatste voorstelling was Wigwam. Dit jaar tourt hij samen met schrijver Thomas Verbogt door het land met Mooie verhalen. Ook heeft hij aangekondigd een nieuwe oudejaarsconference te schrijven.

Foto: ANP