Toneelschrijver en regisseur René Pollesch is vanochtend onverwacht op 61-jarige leeftijd overleden, zo maakte de Volksbühne bekend. Pollesch was sinds 2020 intendant van het iconische theater aan de Rosa-Luxemburg-Platz in oostelijk Berlijn.

René Pollesch (1962, Dorheim/Friedberg in Hessen) studeerde in de jaren tachtig aan het Instituut voor Toegepaste Theaterwetenschappen van de Universiteit van Giessen bij Andrzej Wirth en Hans-Thies Lehmann. Voordat hij een vast huis vond bij de Volksbühne, regisseerde hij in Frankfurt, Londen en Luzern.

Onder intendant Frank Castorf, werd Pollesch in 2001 artistiek leider van de vlakkevloerzaal Prater van de Volksbühne. Hij ontwikkelde er een eigenzinnige theatertaal waarin theoretisch discours en boulevardkomedies hand in hand gingen.

In 2002 riep het vooraanstaande Duitse theaterblad Theater Heute Pollesch uit tot auteur van het jaar. In 2007 ontving hij de ‘Wiener Nestroy Prijs’. Hij werd ook meerdere malen uitgenodigd voor de Mülheim Theaterdagen en won daar de Mülheim Dramaprijs voor de voorstellingen world wide web-slums (2001) en Cappuccetto Rosso (2006). Op het Berlijnse Theatertreffen stonden zijn voorstellingen Stadt als Beute / Insourcing des Zuhause Menschen in Scheiss-Hotels / Sex (2002) en Kill your Darlings! Streets of Berladelphia (2012).

Een aantal van zijn voorstellingen was in Nederland te zien, onder andere Die Zeit schlägt sich tot en Glanz und Elend der Kurtisanen op het festival Brandhaarden in de Stadsschouwburg Amsterdam. In 2011 zou Pollesch samenwerken met De Warme Winkel aan de voorstelling Poëten en Bandieten, maar omdat hij plotseling een operaregie moest overnemen van de overleden Cristoph Schlingensief, moest hij al na een week afhaken

Na het gedwongen vertrek van Castorf en het opstappen van diens omstreden opvolger Chris Dercon, werd Pollesch in 2021 zelf intendant van de Volksbühne. Nog maar twee weken geleden bracht hij er samen met Fabian Hinrichs de solo ja nichts ist ok uit, die lovend werd ontvangen. De productie stond gisteravond nog op het Volksbühne-programma.

Lees ook: ‘Wij willen geen verhalen vertellen’, interview met René Pollesch in Theatermaker, september 2007
En  ‘Alleen kan ik niet denken’, in memoriam door Milo Rau op Etcetera.be