De Duitse toneelschrijver en regisseur René Pollesch wordt naar verwachting de nieuwe intendant van de Volksbühne in Berlijn. Dat melden verschillende Duitse media. Zijn benoeming wordt morgenochtend bekend gemaakt met een persconferentie van de stad Berlijn.

Pollesch (Dorheim/Friedberg, 1962) studeerde toegepaste theaterwetenschap in Giessen en regisseerde in Frankfurt, Londen en Luzern, voordat hij een vast huis vond bij de Volksbühne onder intendant Frank Castorf, waar hij artistiek leider werd van de vlakkevloerzaal Prater. Hij ontwikkelde er een eigenzinnige theatertaal waarin theoretisch discours en boulevardkomedies hand in hand gaan.

Toen Castorf per 2017 gedwongen werd te vertrekken ging Pollesch niet in op het verzoek van zijn opvolger Chris Dercon om leider van de toneelafdeling te worden. De komst van Dercon was vanaf het begin omstreden en vorig jaar april stapte hij op na minder dan één – tumultueus verlopen – seizoen. In een reconstructie van de Süddeutsche Zeitung over het tijdperkt Dercon zei Pollesch over het aanvankelijke voorstel van Dercon: ‘Het was me duidelijk dat in deze constructie ieder succes zíjn succes zou zijn en iedere mislukking ónze mislukking.’

Sinds het vertrek van Dercon wordt de Volksbühne geleid door zakelijk leider Klaus Dörr – in februari werd nog gezegd dat hij dat minstens t/m seizoen 20/21 zou blijven, met de jonge IJslandse regisseur Thorleifur Örn Arnarsson als toneelleider.

foto Caro / Schnitger / FOTOFINDER.COM