Op de slotavond van de 24ste editie van het ITs Festival Amsterdam zijn acht awards uitgereikt. De ITs Ton Lutz Award, de prijs voor de beste regie, ging dit jaar naar Olivier Diepenhorst voor zijn voorstelling Berenice. Floortje Doeksen won de ITs Kriszina de Châtel Award voor haar choreografie Logorroico, Logorrhea.

‘Deze regisseur heeft een verhaal te vertellen,’ schreef de jury over Olivier Diepenhorst. ‘Hij daagt het publiek uit na te denken en stimuleert zijn acteurs tot wonderbaarlijk, emotioneel spel. De jury herkent een groot talent in hem en een belofte voor de toekomst.’ Diepenhorst, student aan de regieopleiding van De Theaterschool Amsterdam, won 3.500 euro aan prijzengeld, te besteden aan de verdere ontplooiing van zijn talent, en een begeleidingstraject op maat ter waarde van 2.000 euro, aangeboden door Cultuur-Ondernemen. Bovendien wordt de voorstelling opnieuw geprogrammeerd in het Compagnietheater.

De ITs Krisztina de Châtel Award ging naar Floortje Doeksen, die met haar voorstelling Logorroico, Logorrhea te zien was binnen het programma The Makers Present Dance. De jury: ‘De zeggingskracht van het werk van Floortje Doeksen is groot, haar voorstelling zit technisch goed in elkaar; een spannende opbouw, de gedurfde afstand tot en wisselwerking met het publiek, goed gebruik van de ruimte, kortom alle elementen kloppen.’ Doeksen ontvangt 4.500 euro aan prijzengeld, te gebruiken voor verdere persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Daarnaast mag ze haar choreografie nogmaals vertonen in het Melkweg Theater en mag ze haar nieuwe werk volgend jaar tonen op ITs 2014.

De Kemn-A-ward, de prijs voor de meest veelbelovende, talentvolle acteur of actrice, werd dit jaar gewonnen door Eva van Gessel, studente aan de ArtEZ toneelschool uit Arnhem. Ivan Ugrin, danser aan de opleiding Moderne Theaterdans van De Theaterschool in Amsterdam, won de ITs NORMA Dance Award. De ITs Playwriting Award werd dit jaar voor de vierde maal uitgereikt, ditmaal aan Sofie Tseng voor haar theatertekst Andermansplantjes. Tseng is student Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Andermansplantjes zal in boekvorm worden uitgegeven door Uitgeverij Theaterboek.

Theaterzaken Via Rudolphi riep The Best of ITs On Tour opnieuw in het leven, dit jaar omgedoopt tot ITs hITs on Tour. De drie voorstellingen die onder deze noemer in het najaar langs zeventien theaters gaan toeren zijn: Thinking no longer means anymore than checking at each moment whether one can indeed think door Julie Solberg, A whole lot of nothing door Wies Fest en Rundfunk? door Yannick van de Velde & Tom van Kalmthout.

De ITs Parade Parel, voor de voorstelling die, wat de jury betreft, een plek op de Parade verdient, ging dit jaar naar Studio/Mensink/Vanderbroeck met de voorstelling Raum. Marius Mensink en Dennis Vanderbroeck zullen daarom hun voorstelling nogmaals tonen tijdens de Parade in Amsterdam, van 9 tot en met 12 augustus 2013.

De ITs Guest Award, de prijs voor de beste internationale voorstelling, ging dit jaar naar de productie From Russia with love van St. Petersburg State Theatre Arts Academy uit Rusland, een coproductie met de Toneelschool Maastricht.

 

Foto: Sanne Peper