De drie grootste operahuizen van Nederland hebben langetermijn-afspraken gemaakt over samenwerking rondom talentontwikkeling. De directeur van de Nationale Opera Sophie de Lint, interim directeur van de Nederlandse Reisopera Bart van Meijl en de intendant van Opera Zuid Waut Koeken hebben daartoe een convenant getekend. Het is voor het eerst dat de gezelschappen zo expliciet de ambitie uitspreken om samen te werken.

De drie gezelschappen laten weten de verdere ontwikkeling van artistiek operatalent als een belangrijk onderdeel van hun missie te beschouwen. ‘De toekomst van de kunstvorm hangt immers mede af van de vraag hoe aan talenten een podium wordt geboden en hoe zij in staat worden gesteld te groeien’, schrijven ze in een gezamenlijk persbericht. De operahuizen gaan hun middelen en ervaring inzetten voor een samenwerkingsprogramma op lange termijn.

Centraal staat een jaarlijkse coproductie die landelijke spreiding krijgt door een tournee. De Nationale Opera Studio (DNO Studio) krijgt een grote rol binnen deze coproducties, maar naast de jonge zangers van dit internationale talentprogramma zal ook samengewerkt worden met jonge Nederlandse of in Nederland opgeleide zangers. Ook voor jonge theatermakers, componisten en artistieke teams moeten de coproducties ontwikkel- en presentatiemogelijkheden scheppen.

Als eerst coproductie geldt het reeds geplande L’elisir d’amore, dat op 23 mei om 20.00 uur online in première gaat via het kostenvrije Europese streaming platform OperaVision. Volgend jaar krijgen regisseur Robin Coops en virtual reality-regisseur Avinash Changa met hun team de leiding over het project Orphée|L’amour|Eurydice, waarin ze door VR-technologie een nieuw perspectief bieden op het klassieke verhaal.

Naast de coproducties, zijn in het convenant afspraken gemaakt rondom het internationale talentprogramma dat sinds 2018 door DNO wordt gefaciliteerd, maar door samenwerkingen met NRO en OZ een positieve invloed beoogt te hebben op de brede opera-infrastructuur in Nederland. De komende seizoenen zijn de zangers én alumni van de Opera Studio regelmatig te zien op de nationale podia.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat dit een echte win-win-samenwerking wordt’, laat Sophie de Lint weten, ‘vooral voor de jonge talenten die we willen ondersteunen, maar ook omdat de drie operagezelschappen elkaar zullen inspireren, ieder vanuit hun eigen expertise.’

Foto: David Peskens