Choreograaf en theatermaker Nicole Beutler, theatercollectief Maatschappij Discordia, operaregisseur Miranda Lakerveld, ‘story producers’ ROSE stories en drummer en componist Jens Bouttery zijn de genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018. Twee van hen ontvangen in juni 60.000 euro prijzengeld om zich twee jaar lang op hun podiumwerk te kunnen richten.

De jury roemt ‘de durf en vernieuwingsdrang’ van de vijf genomineerden. ‘Wat ze delen met elkaar is een onverschrokken en onderzoekende houding, waaruit voorstellingen ontstaan die vernieuwend repertoire opleveren, maar ook nieuw publiek aantrekken.’

Om makers van podiumkunsten te ondersteunen heeft het goede-doelenfonds Gieskes-Strijbis vorig jaar de Gieskes-Strijbis Podiumprijs in het leven geroepen. Makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland komen in aanmerking. Met het prijzengeld wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.

De adviescommissie voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs bestaat dit jaar uit Anoek Nuyens, Tanja Mlaker, Tobias Kokkelmans, Jan Zoet en Bo Tarenskeen. De winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2018 worden op 26 juni 2018 bekend gemaakt.

Foto: Maatschappij Discordia,Wouter van den Brink