Delft is een professioneel muziektheatergezelschap rijker, !YNX muziek en theater (uit te spreken als Inks). Theater de Veste in Delft heeft zich als partner aan het gezelschap verbonden en een plek in de programmering van komend seizoen toegezegd. Met steun van de Foundation van het theater kan !YNX zich professioneel profileren en de verbinding met de stad maken. 

Artistiek leider Karin Netten en zakelijk leider Patricia Nettenbreijer willen zich graag verbinden aan Delft, mede omdat de laatste jaren verschillende culturele instellingen uit Delft zijn vertrokken. Jan Bartels, directeur van Theater de Veste, zegt gecharmeerd te zijn van het lef en ondernemerschap van !YNX om in deze tijd een nieuw gezelschap te beginnen. Het draagt volgens hem bij aan de aantrekkelijkheid van de stad Delft.

!YNX maakt sinds 2007 voorstellingen en is opgericht door sopraan Christina Völtl en accordeoniste Marieke Grotenhuis. In 2010 kwam zakelijk leider Patricia Nettenbreijer bij het team en sinds 1 januari 2013 is het artistiek leiderschap overgedragen aan vaste regisseur Karin Netten. Sara van der Kooi is vaste dramaturg en artistiek adviseur. !YNX combineert muziek, dans, mime en toneel, zo ook in de eerstvolgende voorstelling Storm, te zien op 27 en 28 september in Delft.

(Storm – !YNX)