Burgerinitiatief Ons Geld, gesteund en aangejaagd door theatergroep De Verleiders, is meer dan 113 duizend keer ondertekend. Dat is ruim tweeënhalf keer zoveel als de 40 duizend handtekeningen die nodig zijn om een onderwerp op de politieke agenda te zetten. 

Op dinsdag 21 april om 13:30 uur zullen De Verleiders, Stichting Ons Geld en oud-bankier en econoom Ad Broere de handtekeningen overhandigen aan VVD-politica Helma Neppérus in de Tweede Kamer in Den Haag. Het onderwerp wordt besproken in de Tweede Kamer indien de Tweede Kamercommissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven vaststelt dat aan alle voorwaarden is voldaan.

Ons Geld vraagt aandacht voor geldschepping door private banken. George van Houts: ‘Momenteel ontstaat geld zodra een individu, een bedrijf of de overheid een lening aangaat bij een private bank. Al deze leningen moeten met renteopslag worden terugbetaald aan private banken. In feite ‘huren’ we nu nagenoeg al het geld van private banken. Dit is onnodig en onwenselijk. Waarom zou de overheid vrijwel de gehele geldschepping overlaten aan private commerciële banken?’

De theaterproductie De Verleiders, door de bank genomen, wordt gespeeld door Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, Tom de Keten en George van Houts. De voorstelling, geproduceerd door Bos Theaterproducties en geschreven door George van Houts, gaat over de wereld van ons geld en het beheer ervan.

Foto De Verleiders, door de bank genomen – Bos Theaterproducties: Raymond van Olphen